Eltűnt az egyetlen bankautomata Hortobágyról

2019.07.08. 10:54

Állandó készpénzfelvételi lehetőség nélkül maradtak a hortobágyiak, miután a településen működő automatát a takarékszövetkezet leszerelte és elvitte. A Hajdú-Bihar megyei községen nagyjából 1400 ember él, viszont ennél sokkal többen használták a korábbi ATM-et, a világörökség részének számító Kilenclyukú híd miatt rengeteg turista érkezik a településre, ők mind pórul járhatnak.

Az ATM-hiány okát a Magyar Hang tárta fel elsőként: a korábbi automata épületét az annak helyt adó takarékszövetkezet eladta, de az új tulajdonos nem tudott megegyezni a pénzintézettel.

"A bankkal alapvetően láttam, hogy tárgyalni nem tudok, mert a hajlandóság nem az irányba mutatkozott, hogy ezt az automatát itt hagynák" – idézi az Atv.hu Varga Ferencet, az épület új tulajdonosát, aki szerint nagyjából 200 ezer turista érkezik évente Hortobágyra. A helyi kereskedők szerint a turisták nincsenek felkészülve a helyzetre, nem elegendő készpénzzel érkeznek a vásárba.

A Magyar Hang szerint a faluban az a hír járja, hogy a Takarék azt szerette volna, ha marad az automata, de az épület új tulajdonosa havi egymillió forintot kért a hely biztosításáért. A pénzintézet csak annyit írt az újságírói érdeklősére, hogy ők valóban szeretnének ott hagyni egy ATM-et, emiatt egyezkednek az önkormányzattal, hogy új helyet találjanak. Varga határozottan tagadta a lapnak, hogy havi egymilliót kért a helyért cserébe.

Az ATV úgy tudja, hamarosan egy másik bank vihet egy új automatát Hortobágyra, addig viszont, aki nem akarja lyukas zsebbel nézni a lyukas hidat, vigyen magával elegendő készpénzt.