A 4iG megveszi a T-Systems Magyarországot

BJASZ20190326017
2019.07.09. 11:10
A 4iG Nyrt. és a Magyar Telekom Nyrt. megállapodott a T-Systems Magyarország Zrt. eladásával kapcsolatos főbb pontokról – közölték a vállalatok a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján. A két cég az előzetes megállapodást kedden alá is írta. A tranzakció a T-Systems átvilágítását, illetve a hatósági jóváhagyásokat követően az idei évben zárulhat.

A Mészáros Lőrinchez közeli, Jászai Gellért többségi tulajdonában álló 4iG megvásárolja a T-Systems Magyarországot, mellyel a társaság és leányvállalatai is tulajdonába kerülnek.

A 4iG és a Magyar Telekom között létrejött megállapodásban a tranzakció legfontosabb pontjaiban már megállapodtak, a részletes feltételrendszert a következő hónapokban dolgozzák ki.

Hogy valami hasonló készül, arról már pletykáltak egy ideje, keddre pedig fel is függesztette a 4iG Nyrt. részvényeivel való kereskedést a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója. A tőzsde honlapján közzétett tájékoztatás szerint a Mészáros Lőrinchez köthető vállalat jelezte ugyanis, hogy olyan bejelentést kíván tenni, amely jelentős mértékben befolyásolhatja az általa kibocsátott értékpapírok árfolyamát. (Közben lapunkhoz olyan hírek is eljutottak, miszerint a T-Systemsnél délre összehívták a munkatársakat, hogy tájékoztassák őket az új helyzetről.)

A mostani tranzakció a T-Systems kis- és középvállalati értékesítési üzletágát nem érinti, ezt a végleges megállapodást megelőzően átszervezik a Magyar Telekomba. Az adásvételi folyamat zárását követően a 4iG és a Magyar Telekom partnerségre lép, ugyanis hosszú távon továbbra is a T-Systems értékesítheti a Telekom távközlési szolgáltatásait a nagyvállalati és közszféra szegmenseiben. Emellett a 4iG arra is jogot szerez, hogy további három évig használhassa a T-Systems márkanevet.

A 4iG korábban a Mészáros-féle Konzum-csoporthoz tartozott, de azóta bevásárolta magát a Mészárossal szoros üzleti kapcsolatban álló Jászai Gellért, a felcsúti milliárdos pedig áttételesen kisebbségi tulajdonos maradt a tőzsdei cégben. A 4iG nemrég egyébként elnyert már egy többmilliárdos állami megrendelést, az MVM-csoport IT-eszközeinek beszerzését és szervizelését is ők végezhetik . (A cég tőzsdei meneteléséről itt olvashat bővebben.)

„A gazdaság digitalizációjának felgyorsulása egyedülálló üzleti lehetőséget jelent a 4iG számára. Társaságunk célja, hogy ebben a dinamikusan fejlődő piaci környezetben itthon, és két-három éven belül a régióban is az informatikai szektor egyik meghatározó nagyvállalatává váljon” mondta Jászai Gellért, a 4iG elnök-vezérigazgatója.

„A T-Systems Magyarország növekedési céljaink elérésében az egyik legfontosabb mérföldkő. Vállalatunk fejlődésének pedig további lendületet adhat, hogy a tranzakció sikeres zárását követően a telekommunikációs piac vezető szolgáltatója, a Magyar Telekom is stratégiai partnerünkké válhat” – tette hozzá Jászai Gellért a mai bejelentés kapcsán.

Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója elmondta: „Büszkék vagyunk a T-Systemsre, mely 1600 fős munkatársi és több ezer fős partneri állományával az ország vezető infokommunikációs szolgáltatója és számos vállalat és intézmény transzformációs partnere. Olyan szakmai befektetővel állapodtunk meg, aki folytatja majd ezt az innovációs tevékenységet, és támogatni tudja a T-Systems további növekedését.” Hozzátette: „A Magyar Telekom célja változatlan: ügyfeleinknek mindig a legjobb minőségű, integrált szolgáltatásokat nyújtani a legjobb hálózaton. Továbbra is hatékony, agilis Telekomot építünk, mely erősíti piacvezető pozícióit, fejleszt és növekszik, így értéket teremtve részvényeseinek és az egész társadalomnak”.

A felek szándéka szerint az ügylet a hatósági jóváhagyásoktól, az átvilágítási folyamattól, a szerződéses feltételrendszer és a jogi dokumentáció aláírásától függően még az idén zárulhat. A tranzakció teljes feltételrendszere a végleges adásvételi szerződés aláírásával válik kötelező erejűvé, amelyről a társaságok a későbbiek során tájékoztatják befektetőiket és a nyilvánosságot.

A T-Systems öt nagy múltú, a hazai piacon meghatározó iparági szereplő felhalmozott tudására építve jött létre 2012-ben (a KFKI Rendszerintegrációs Zrt., az IQSYS Zrt., ISH Informatikai Kft., a Dataplex Kft. és a Daten-Kontor Kft.) Az elmúlt három évben IT- és SI-területeken elért árbevételei másfélszeresére nőttek, jelenleg mintegy 1600 főt foglalkoztat. Magyarországon elsőként mutatott be mesterséges intelligenciára építő ügyfélszolgálati megoldást, valamint az 5G hálózat segítségével irányított önvezető autós tesztet. Ezenkívül számos nagyszabású digitalizációs projekt fűződik a nevéhez a közösségi közlekedésben, az egészségügyben és a banki szférában.

(Borítókép: A Magyar Telekom Nyrt. és a T-Systems közös új modern székházának épülete a Könyves Kálmán körúton. Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)