Ákos, Bátor
4 °C
11 °C

A nyári idénymunka miatt nincsenek eladók a boltokban

2019.07.10. 09:03

Nem elég az általános munkaerőhiány az áruházakban, a kereskedelemben dolgozókat a nyári szezonális munkalehetőségek is elcsábítják a boltokból, mert például turisztikai állásokban több pénzt kereshetnek és több a szabadidejük – írja a Magyar Nemzet.

A kiskereskedelemben dolgozóknak 15-20 ezer forintos átlagos napidíj vonzóbb egy üdülőövezeti pihenőhelyen, mint a versenyszféra béreitől havonta átlagosan 25-30 ezer forinttal elmaradó áruházi fizetés. Emiatt a korábbiaknál is nagyobb feladatot jelent megszervezni a napi munkát az üzletekben és a raktárakban.

Nem ritka, hogy a 12 órás műszak helyett 15 órát kell dolgozniuk az áruházi beosztottaknak, úgy, hogy nem tudják kivenni a munkaközi szüneteket, mert kevesen vannak az adott munkára.

Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke a Magyar Nemzetnek azt mondta, a kórosan kevés alkalmazott miatt több olyan megoldást alkalmaznak az áruházak, amelyek szembemennek a törvényi előírásokkal. Szerinte elkerülhetetlen, hogy ősszel konkrét javaslatok szülessenek a munkaerő-problémák megoldására.