Megszünteti az egyik cégét Orbán apja

2019.07.12. 09:11

Orbán Győző, a miniszterelnök apja jogutód nélkül megszünteti egyik, még 2006-ban alapított cégét. A végelszámolás alatt álló CzG Ingatlanforgalmazó Kft. 2018-ban 20,7 millió forint nyereség keletkezett az előző évi 9,5 millió után. A 3,4 millió adófizetési kötelezettség elszámolása után végül 17,2 millió forint maradt a kasszában – írja az Mfor.hu.

Ezt az összeget azonban nem vette ki osztalékként, hanem az korábbi évek tevékenységéből származó nyereséget/veszteséget tartalmazó eredménytartalékba helyezte, ahol az utóbbi években 38,7 millió forint halmozódott fel.

Felmerül a kérdés, hogy miért szűnik meg a nyereséges cég. A dokumentum szerint a 2018-as bevételi megugrás egy "bérleti szerződés megszüntetése miatt realizált árbevétel". Vagyis ez alapján feltételezhetjük, hogy az évi fix 15,5 millió forintos bevételt biztosító bérleti szerződést felmondták, új megkötése úgy tűnik nem állt Orbán Győző szándékában, talán máshogy tervezik hasznosítani az eddig bérbe adott ingatlant. Emiatt a tevékenység, amire a céget alapították, megszűnik.

A végelszámolás során jelentős kötelezettséget is ki kell egyenlítenie a végelszámolónak, Orbán Győzőnek, a mérleg szerint 2018 végén 174,9 millió forint tartozással rendelkezett a cég, melynek zöme, 171 millió forint rövid lejáratú kölcsönként szerepel a könyvekben.