Ismét bajba került az egykori Brokernethez köthető szlovák Novis biztosító

2019.07.17. 09:55 Módosítva: 2019.07.17. 10:08

Ismét megtiltotta az MNB a szlovák Novis biztosító termékeinek értékesítését, miután a jegybank vizsgálata megállapította, hogy a cég ügyféltájékoztató dokumentumai nem tartalmaztak világos, pontos, közérthető és egyértelmű tájékoztatást az azokhoz kötődő, előre meghirdetett hozamvállalás jogi természetéről, arról, hogy az törvényes biztosítékokkal megerősített hozamgaranciának minősül-e.

Emiatt nincsenek meg annak feltételei, hogy a fogyasztók valós élethelyzetüknek, igényeiknek és tényleges szükségleteiknek megfelelő, megalapozott döntést hozzanak biztosítási szerződésük megkötése előtt. Ez súlyosan veszélyezteti az érintett ügyfelek érdekeit, írja közleményében az MNB. Egy korábbi vizsgálat során amúgy az MNB megállapította, hogy a QUANTIS Consulting közvetett tulajdonosa egyidejűleg tulajdonos a – Magyarországon határon átnyúló szolgáltatást nyújtó – szlovákiai NOVIS biztosítóban is.

Mindezek miatt az MNB megtiltotta a vizsgált öt befektetési élet- és nyugdíjbiztosítási termék magyarországi terjesztését. Nem először kerül a Novis az MNB látókörébe, tavasszal már egyszer felfüggesztették a biztosító termékeinek árusítását.