Vendel
4 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Szennyezett kőolaj: elfogták az ügy egyik gyanúsítottját

2019.07.18. 18:23

Elfogták csütörtökön a nemzetközi körözés alatt álló Roman Ruzsecskót, a Szamaratransznyefty-Terminal magánvállalat volt vezérigazgatóját Litvániában a Barátság kőolajvezetéken át érkezett szennyezett olaj ügyében - közölte egy rendőrségi forrás.

Szamara kerületi bírósága május 15-én rendelte el Ruzsecsko őrizetbe vételét távollétében. A három rendbeli törvénysértéssel vádolt volt cégvezetőt kiadatásától számítva várhatóan két hónapos vizsgálati őrizetbe helyezik, írta az MTI.

A szamarai törvényszék június végén meghosszabbította az ügyben szintén gyanúsított Szvetlana Balabaj, a Nyeftyeperevalka vezérigazgatója és helyettese, Rusztam Husznutgyinov vizsgálati őrizetét szeptember végéig. Örizetbe vették Vlagyimir Zsogolevet, a Petronyefty-aktív vezérigazgatóját is. Emellett háziőrizetbe került a Transznyefty több munkatársa is.

Igor Gyomin, a Transznyefty orosz olajszállítási vállalat elnökének tanácsadója szerint kimutatták, hogy szerves klórvegyületek kerültek a vezetékbe az olajat kisebb termelőktől begyűjtő Szamaratransznyefty-Terminal magánvállalat felügyelete alatt álló mérőállomáson.

A Szamaratransznyefty-Terminal hivatalos honlapján megjelentetett közleményében tagadta, hogy köze van ahhoz, hogy szennyezett olaj került a vezetékbe. Mint írják, a Transznyefty által említett állomást 2017-ben eladták egy másik cég számára, amellyel semmiféle kereskedelmi kapcsolatuk nincs.

Az olaj klór-szennyeződését április 19-én fedezték fel Fehéroroszországban a 60-as években lefektetett, német, lengyel, cseh, szlovák, magyar, ukrán és belorusz felvevőállomásokat ellátó Barátság kőolajvezetékben. A klórvegyület veszélyezteti az olajfinomítók berendezéseit, ezért ezek az országok leállították a vételezést a vezetékből.

Ukrajna április 25-én állította le a Barátság kőolajvezetéken át érkező orosz kőolaj tranzitját. Fehéroroszország a tervek szerint augusztus 15-re fogja megtisztítani olajvezetékeit a szennyezett orosz olajtól.