Túl lassan jön meg a kártyás pénz a kereskedőknek

2019.07.18. 13:57

Magyarországon még ma sem elég széles körű a bankkártyás fizetés, pedig a készpénzhasználat csökkenése hatékonyan járulhatna hozzá a szürkegazdaság visszaszorításához, írja a GVH a bankkártya-elfogadás piacán folytatott ágazati vizsgálatának összegzésében.  

a megkérdezett kereskedők a bankkártya-elfogadás hátrányai között említették, hogy csak napokkal később jutnak hozzá a vásárlások ellenértékéhez.

A GVH ezért javasolja az elfogadó bankoknak, hogy a jelenleginél gyorsabban írják jóvá a bankkártyás tranzakciók ellenértékét.

A hatóság jelentése szerint 2013 és 2018 első negyedéve között jelentősen nőtt a bankkártyát elfogadó kereskedők száma, és az egy bankkártyára jutó tranzakciók száma is egyre közelíti az uniós átlagot. A kártyát elfogadó kereskedők száma azonban rendkívül alacsony hazánk egyes területein, és még mindig erős a magyar fogyasztók kötődése a készpénzes fizetéshez.

A bankközi jutalék csökkentése – az ágazati vizsgálat szerint – általánosságban enyhíttette a kereskedők díjterhelését, azonban a csökkentés mértéke a kereskedő vállalkozások méreteitől is függ.  A legkisebb kereskedők elfogadási költségei ugyan jelentősen mérséklődtek, forgalomhoz viszonyítva azonban még mindig az e kategóriába tartozók díjterhelése a legnagyobb. A GVH továbbá megfontolásra javasolja a bankkártya-elfogadás, illetve a bankkártya-használat népszerűsége növelését adópolitikai eszközökkel is.