Nem a Tigáz volt az utolsó - a MET és a Mészáros-birodalom közös tervei

2019.07.19. 12:07
Először úgy tűnt, hogy csak a Tigáz tulajdonlására állt össze a MET és a Mészáros-csoport, de láthatóan komolyabb tartalma is lehet a stratégiai együttműködésnek. Immár közös interjút is adtak az új szövetségesek. De vajon merre nézelődhetnek együtt a magyar energetika fontos cégcsoportjai?

Közös interjút adott a MET és a Mészáros-csoport. A Világgazdaságban megjelent beszélgetésben Lehőcz Balázs Gábor, a Tigáz vezérigazgatója és Baji Csaba, az Opus Global Nyrt. energetikai divízióvezetője beszél a nemrég bejelentett Opus-MET partnerségről.

Hivatalosan csak kedden jelentette be a két cégcsoport, hogy az Opus Global Befektetési Alapkezelő Zrt. kezelésébe tartozó Status Energy Magántőkealap, a leányvállalata révén 49,57 százalékos közvetett tulajdont szerzett a Tigáz Zrt.-ben. Vagyis abban a nagy gázelosztóban, amelynek eddig a MET volt a majdnem száz százalékos tulajdonosa.

Nagyon szeretik egymást

A hír annyiban nem lehetett meglepetés, hogy azIndex már korábban is megírta, hogy iparági pletykák szerint készülődik egy ilyen deal.

Már maga az összeborulás is meglepő volt, de az, hogy szokatlan módon a felek közösen mesélnek a barátságukról és a terveikről, jól jelzi, hogy a felek tényleg nagyon büszkék erre a szövetségre, Bár mindkét cégcsoportnak volt már ilyen stratégiai együttműködése, a Mészáros-csoportnak például a cseh EPH-val, a MET-nek pedig a Magyar Telekommal, vagy a szebiai NIS-sel (Gazprom-csoporttal), de ezek a páros fellépések nem voltak jellemzőek.

Az interjúból kiderül, hogy Lehőcz Balázs  szerint a MET csoport a Tigáz részesedésének értékesítésével tőkét tud átcsoportosítani például dél-európai befektetésekhez, míg Baji Csaba szinergiát lát más energetikai részesedéseikkel. Mindketten hangsúlyozták, hogy voltak előzetes egyeztetések.

Tervezett barátság

Tiltó tábla a TIGÁZ Zrt. Debreceni Üzemigazgatóságának 122-es számú gázkútjának kerítésén Hajdúszoboszló határában.
Tiltó tábla a TIGÁZ Zrt. Debreceni Üzemigazgatóságának 122-es számú gázkútjának kerítésén Hajdúszoboszló határában.
Fotó: Oláh Tibor / MTI

Iparági források szerint a deal valóban régóta tervezett lehetett, máskülönben aligha bukkant volna fel a Tigáz fb-jében Gál Miklós, az Opus Global vezérigazgatója, aki ugyan energetikai jártasságáról nem ismert, de Mészáros Lőrincnek és Vida Józsefnek régóta bizalmi embere.

Hogy mi lesz a folytatás, azt nem lehet tudni, de azt hallottuk, hogy a két fél biztos abban, hogy további tranzakciók következhetnek. "Igaz, az első randi után még nem kell berendezni a leendő gyerekszobát, ki kell próbálni az együttélést, de eddig nagyon boldogok a felek, remek a szakmai együttműködés"  - hallottuk.

Talán meglepő, de a felek úgy érzik, hogy nagyon hasonlóan gondolkodnak az üzletről. Mindez két olyan cég között áll fenn, amelyek közül a MET eddig nemzetközibb és piacibb környezetben tevékenykedett, míg a Mészáros-csoport inkább a belföldi piacon, politikai bizalomtól vastagon átitatott szektorokban volt sikeres. Mindenesetre a cikkből kiderül, hogy a jövő üzleti terveit is hasonlóképpen látják, a MET eddig is energetikai szakcég volt, a Mészáros-csoport pedig nagyon szeretne erősíteni az ágazatban.

A hitelkérdés

Érdekesség, hogy a MET éppen az idén jelentette be, hogy jelenleg már 959 millió euró értékű, rövid és középtávú szindikált hitelkerettel rendelkezik. A cégcsoport legfontosabb hitelezője az ING Bank londoni részlege, de olyan nagy bankok vannak a konzorciumban, mint az ABN Amro, a Citibank Europe, a Credit Suisse (Schweiz) AG,  az OTP Bank, az UniCredit Bank és a Société Générale.

Magának a Tigáznak ugyan önálló finanszírozása van, de nyilván a magasabb szintű hitelkönyvben is számított, hogy a hitelező bankok szerették a stabil cash-flow-t generáló, igaz nem túl nyereséges hazai gázelosztót. Természetesen az nem kérdés, hogy egy ilyen dealről ők is tudhattak és jóváhagyásukat adták az eseményekhez.

És most a németektől?

Amire pedig a közeljövőben érdemes figyelni, két német energetikai óriás, az RWE és az E.On szorosabbra fűzi a kapcsolatait, és ennek a hazai piacon is lesznek következményei. Maga a MET - Mészáros-világ is érdeklődhet a deal miatt eladóvá váló német energetikai érdekeltségek iránt. Ahogy egyik forrásunk mondta, hosszabb távon túl erős lenne a két német cég közös halmaza Magyarországon, így vélhetően eladóvá válik némely érdekeltség.

Rövid távon azonban ez éppen nehezíti a gyorsan terjeszkedő cégek terveit, mert az egymással mindenféle szerződést kötő német felek nem akarnak mozgó célpontra lőni, így a dealek és a vizsgálatok miatt felhagynak az állandó csoport-átalakítással, tranzaktálással. Ám, amint lecsillapodik a most felkavart víz, Mészáros Lőrinc és a MET kéz a kézben ott lehet a potenciális érdeklődők között.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla