Elemér
0 °C
10 °C

Magyarországon továbbra is szárnyalnak az ingatlanárak

2019.07.22. 12:03

Magyarországon nőttek a leggyorsabban az ingatlanárak 2019 első negyedében, írja az Eurostat adatai alapján a novekedes.hu. Az ingatlanárak hazánkban 11,3 százalékkal emelkedtek, míg a második Csehországban csak 9,4, a németeknél pedig csak 5 százalékkal.

Mivel az ingatlanárak gyorsabban nőttek a fizetéseknél, így most már 12,58 évet kell dolgozni átlagban, hogy egy átlagos bérből meg lehessen vásárolni egy ingatlant. Ez igen sok a többi európai (nem csak uniós) országhoz képest, egyedül a balkáni régióban magasabb ez a szám. Szlovákiában épp csak 10 év fölött van a mutató, míg Németországban és Nagy-Britanniában alig haladja meg a kilencet. 

A novekedes.hu kérdésére Balogh László az ingatlan.com szakértője elmondta hogy 2015 és 2018 között 32 százalékkal emelkedtek a magyarországi lakásárak, az EU-s országok közül ez kiemelkedő érték. Jelentős a szakadék vidék és a főváros között is, azonban ez nem magyar sajátosság, ugyanis a V4-es országokban, valamint Ausztriában és Romániában is ez tapasztalható.