Havi 40 ezer forint bölcsődei támogatásra pályázhat minden kisgyerekes

2019.07.23. 15:50 Módosítva: 2019.07.23. 15:53

Egy hét múlva nyílik meg az a bölcsődei díjtámogatást nyújtó EU-s pályázat, amelyre az ország teljes területéről lehet jelentkezni, és maximum havi 40 ezer forintig nyújt támogatást a munkahelyi, illetve családi bölcsődékben elhelyezett kisgyermekek személyi térítési díjára – írja a Portfolio. A teljes területi lefedettség úgy jöhetett össze, hogy az uniós finanszírozású GINOP-hoz hozzácsaptak még költségvetési keretet is, EU-pénzt ugyanis ily módon nem lehetne juttatni az ország feljettebb régióiba. 

A Magyar Államkincstár oldalán elérhető a pályázatról szóló leírás és előzetes tájékoztató, amely szerint minden szülő jogosult, aki önkormányzati fenntartású, ingyenes bölcsődén kívüli helyre járatja a gyermekét. A támogatás elnyeréséhez nem feltétlenül kell beszerezni az önkormányzati bölcsődétől a férőhely-hiány miatti elutasító határozatot és a sajátos nevelési igényű, illetve korai fejlesztésben, gondozásban részesülő gyermekekre is "automatikusan" megkapható a támogatás. A pályázat július 31-től nyílik meg.

A végleges feltételeket a MÁK 2019. július végén, augusztus elején eszi közzé, de nagy eséllyel az alábbiak lesznek a legfontosabb végső feltételek:

  • a Kincstár azon, gyermekük után családtámogatásban már részesült szülők számára biztosít támogatást, akik 20 hetesnél idősebb kisgyermeket nevelnek, és munkaerőpiaci visszatérésük érdekében gyermeküket a munkavégzés idejére családi vagy munkahelyi bölcsődében helyezik el.
  • Támogatás a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvényben meghatározottak figyelembe vételével, a gyermek óvodai nevelésének megkezdéséig nyújtható 2019. szeptember 1-től a keret kimerüléséig, de legkésőbb 2022. június 30-ig.
  • a Kincstár maximum havi 40 ezer forint összeghatárig támogatást nyújt a bölcsődei díj fedezéséhez, amennyiben a gyermek elhelyezéséért fizetett díj kevesebb, mint 40 ezer forint, akkor a támogatás összege a bölcsődei havidíj összegével megegyező lesz
  • Mivel a támogatás célja a kisgyermeket nevelő szülők munkaerőpiaci visszatérésének ösztönzése, a támogatásban nem részesülhetnek azon szülők, akik a támogatási kérelem beadásakor már aktív munkaerőpiaci státusszal rendelkeznek.

További részletek olvashatók a MÁK oldalán és a Portfolio cikkében.  • Tippek
  • Bankszámla