Újabb dél-koreai gyár épül Magyarországon

2019.07.24. 13:36

Magyarországon építi meg 13,3 milliárd forintból az első külföldi gyárát a dél-koreai Bumchun Precision – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten, a beruházást bejelentő sajtótájékoztatón. 

Bumchun Precision salgótarjáni központú leányvállalatát tavaly decemberben jegyezték be. Az 1982-ben létrejött koreai anyavállalat az elektronikai és mobiltelefon-alkatrészek gyártása és fejlesztése mellett néhány éve bekapcsolódott az akkumulátorgyártásba is elektromos járművek számára. Az MTI beszámolója szerint a kormány 2,65 milliárd forinttal támogatja a befektetést, mivel az új üzem első körös autóipari beszállítóként 200 munkahelyet teremt. A Salgótarjánban felépülő gyár alumínium akkumulátorcsatlakozókat készít elektromos járművek számára.

Az idei első 4 hónapban 41 százalékkal bővült a Dél-Korea és Magyarország kereskedelmi forgalma, és már 350 milliárd forintnyi koreai befektetés érkezett az év eleje óta. A héten már bejelentettek egy nagy dél-koreai beruházást, a Doosan nevű cég 31 milliárdból rézfóliagyárat húz fel Tatabányán.

Ri Ki Jeon, a Bumchun Precision Co. Ltd. elnöke nem fukarkodott jelzőkkel a hazai autóipar méltatásakor, egyenesen "az európai autógyártás Mekkájának" nevezte Magyarországot az eseményen. A