Szabina
7 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Szeptember közepéig lesz magyar dinnye

2019.07.25. 09:17

 A kritikus 100 forint feletti fogyasztói árakkal folytatódik az eddig kiegyensúlyozott dinnyeszezon, a jelenlegi árszinten jövedelmet hoz a termés, és a tavalyinál lényegesen jobb áron indul az export is, írja az MTI a Világgazdaság alapján.

Ledó Ferenc, a FruitVeB elnöke a lapnak elmondta: bár az árak a szezon kezdete óta csökkentek, a hagyományos magvas dinnye ára 119-134 forint körül alakult a szezon második hetében, és ez

még a termelőnek jövedelmet hoz.

A kritikus szint 100 forint, ennél már csak a jobb hatékonyággal gazdálkodó termelők könyvelhetnek el jövedelmet, száz forint alatt viszont mindenki bukik. A belföldi áraknak nagy támaszt nyújthat az export, amely a tavalyi kilónként 15-16 eurócentnél lényegesen magasabb, 25-30 cent.

Az idei szezon a szokásosnál kicsit később, július 10-e körül indult, ez szerencsés volt annyiban, hogy a magyar termés nem ért össze a spanyol importtal.

Az ország hagyományos dinnyetermő területein már javában szedik a termést, de Szabolcsban csak július végén, augusztus elején lesz tömeges érés. Ha nem lesz különösebben rossz időjárás, akkor szeptember elejéig-közepéig lesz jó minőségű magyar dinnye a piacon.