Eszter, Eliza
EUR 382,28 Ft
USD 356,31 Ft
14 °C
24 °C

Ezért van tanárhiány: a versenyszférában 47 százalékkal nőtt a fizetés, a pedagógusoknál 11 százalékkal

2019.07.26. 11:11

A munkerőhiánnyal küszködő versenyszférában öt év alatt 47 százalékkal, azaz közel a másfélszeresére nőttek a bruttó bérek, miközben egy kezdő gimnáziumi tanár bére ezalatt csupán 11 százalékkal nőtt. A bérolló nagyon kinyílt az elmúlt pár évben akkor is, ha a nettó béreket a nemzetgazdasági átlaggal hasonlítjuk össze, írja a Concorde blog elemzése.

A versenyszféra bérei csak az elmúlt közel öt évben 30-40 százalékkal húztak el a tanárok bérei mellett, így a képzett tanárokat egyszerűen elszívják a munkaerőhiánnyal küzdő magánvállalatok. A Concorde megjegyzi, hogy a magyar költségvetés hiánya példásan alacsony volt az elmúlt években, ez pedig részben a közalkalmazottak elmaradt béremeléseinek köszönhető.

Akkor is látványos a különbség, ha a nettó bérek alakulását vetjük össze. A fiatal, legfeljebb 10 év tapasztalattal rendelkező pedagógusok nettó bére és a nemzetgazdaság egészében (versenyszféra és közszféra együtt) fizetett átlagos nettó bérek így viszonyulnak egymáshoz:

Az biztos, hogy a szféra anyagi megbecsültsége mindig is nagyon alacsony volt Magyarországon – írja a Concorde –, és megjegyzik, hogy szakemberhiány az elkövetkező években tovább fog növekedni abban az esetben, ha a bérolló megmarad vagy esetleg még tovább nő:

Ha valamilyen gigantikus globális válság nem szabadít fel és tesz munkanélkülivé százezreket a magánszférában az elkövetkező években, akkor előbb utóbb a pedagógusbérek drasztikus emelése lesz az egyetlen lehetőség a szektorból való munkaerő-elvándorlás megakadályozására. Minél tovább húzódik, egy ilyen folyamat annál drágábbá válik a visszafordítása. Ennek oka, hogy a munkavállalók többsége csak magasabb bérért hajlandó munkahelyet váltani. Így a versenyszférából visszacsábítani sokkal nehezebb és drágább lesz, mint a meglévő tanárállományt megtartani és megfelelően megfizetni.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla