Lukrécia
15 °C
30 °C
Index - In English In English Eng

Évtizedes csúcs dőlhet meg idén a lakáspiacon

2019.07.27. 13:17 Módosítva: 2019.07.27. 13:17

Az idei első negyedévben 7,4 százalékkal nőtt az ingatlan-adásvételek száma, így majdnem 24 ezerre került sor. Ezek alapján elképzelhető, hogy az új lakások átadásával együtt 175 ezer tranzakció lesz, ez pedig több mint 10 éves csúcsot jelentene – derült ki az Ingatlan.com elemzéséből.

Balogh László, a portál vezető szakértője elmondta, hogy legutóbb 2007-ben cserélt gazdát ennél több lakás, akkor 190 ezer felett volt az adásvételek száma. Annyi változás várható az idén, hogy a lakáspiaci forgalom emelkedésében a vidéki városok egyre nagyobb szerepet kapnak, Budapest súlya pedig egyre inkább csökken

Az árak pedig az élénkülő keresletnek megfelelően feljebb kerültek. A hivatalos adatok szerint országszerte

az új lakások az első negyedévben 9,6 százalékkal, a használtak közel 16 százalékkal drágultak átlagosan.

Az Ingatlan.com adatai szerint az idei első negyedévben budapesti lakások átlagos négyzetméterára a kínálati piacon 636 ezer forintot tett ki, ez 13 százalékkal haladja meg 2018 egészére vonatkozó átlagot. A legfrissebb KSH-adatok pedig ezzel lényegében összhangban vannak: a budapesti többlakásos társasházi lakásoknál az átlagos négyzetméterár 14 százalékkal 621 ezer forintra nőtt.

Az ingatlan.com adatai alapján a megyei jogú városokban az első negyedévben a lakások és családi házak összesen 15 százalékkal drágultak, és a KSH is 16 százalékos drágulást mért a megyeszékhelyeken. Egyedül a községekben történt csökkentek az árak az első negyedévben a tavalyi év egészéhez képest. Az ingatlan.com 1 százalékos a KSH pedig 2 százalékos árcsökkenést mért a községekben.

A második negyedévben az ingatlan.com adatai szerint folytatódott a drágulás. Balogh László azt mondta, a júliustól elérhető állami támogatások, a csok bővítése, a falusi csok bevezetése az év második felében még tovább élénkíthetik a lakáspiaci forgalmat.