Trump újabb kínai vámokat jelentett be, megdrágulnak az iPhone-ok, a cipők, a játékok

000 1AP6SN
2019.08.01. 22:58

Donald Trump amerikai elnök csütörtökön Twitter-üzenetben 10 százalékos vámemelést jelentett be 300 milliárd dollár értékű kínai árura - írja az MTI. Az újabb vámok szeptember elsejétől lépnek életbe. A vámtarifák a korábban már 200 milliárd dollár értékű kínai árura kivetett 25 százalékos vámoktól függetlenek. Ez azt jelenti, hogy így gyakorlatilag minden Kínából az USA-ba érkező termék megkapja a büntetővámot valamilyen formában - írja a CNN.

A korábban bevezetett 25 százalékos vám főleg ipari termékekre és alkatrészekre vonatkozott, a mostani 10 százalékos vám viszont a végfelhasználókat is közvetlenül fogja érinteni. Szeptembertől drágul minden termék, az iPhone-októl kezdve a tornacipőkon át a játékokig és a szórakoztatóelektronikai termékekig.

Donald Trump három Twitter-bejegyzést is szentelt a Kínával folytatott kereskedelmi tárgyalásoknak.

Ezekben felrótta Pekingnek, hogy újra akarja tárgyalni a tervezett kereskedelmi megállapodást, valamint nem teljesítette a több amerikai agrártermék vásárlására tett korábbi ígéretét.

Az sem tetszett neki, hogy Kína nem állította le az amerikai kábítószerválságért rendkívüli mértékben felelős, opiáttartalmú fájdalomcsillapító, a fentanil forgalmazását sem.

"Barátom, Hszi Csin-ping elnök azt mondta, hogy leállítják a fentanil eladását az Egyesült Államokban, de ez nem történt meg, és emiatt továbbra is sok amerikai hal meg" - írta Twitter-oldalán Trump.

"Képviselőink éppen most tértek vissza Kínából, ahol építő jellegű tárgyalásokat folytattak a leendő kereskedelmi megállapodásról. Mi úgy gondoltuk, hogy e megállapodás már három hónappal ezelőtt készen állt, de sajnos Kína úgy döntött, hogy az aláírás előtt még újratárgyalja" - fogalmazott az amerikai elnök. Mindazonáltal leszögezte, hogy kormánya "a pozitív párbeszéd folytatására" törekszik Kínával.

Borítókép:  NICHOLAS KAMM / AFP  • Hírek
  • Hírek