A bolgár Krisztalina Georgieva lehet az IMF új vezetője

2019.08.02. 23:10 Módosítva: 2019.08.02. 23:11

A bolgár Krisztalina Georgievát jelöli az Európai Unió a Nemzetközi Valutaalap (IMF) élére – közölték pénteken francia források.

Az EU gazdasági minisztereinek erről szóló telefonos tanácskozását Párizs szervezte. A francia tárcavezető tájékoztatása szerint Georgieva nem kapott egységes támogatást, de a szavazatok többségét, 56 százalékát megszerezte, és ezzel a másik aspiráns, a holland Jeroen Dijsselbloem fölé kerekedett, aki elismerte a vereségét.

Georgieva jelenleg a Világbank vezérigazgatója. Az IMF élén szeptember 12-ig álló Christine Lagarde azért mondott le, mert az Európai Központi Bank (EKB) elnöki posztjára jelölték.

A finisre két ember maradt versenyben az IMF elnökjelölti posztjára: a Krisztalina Georgieva és a holland Jeroen Dijsselbloem, miután hárman visszaléptek, írja a Reuters. A finn Olli Rehn és a spanyol Nadia Calvino visszalépett az unió 28 tagállamainak részvételével lezajlott első szavazást követően. A portugál Mario Centeno már korábban kiszállt a jelöltségért folyó versenyből. 

A jelölt személye miatt az IMF változtatni kényszerülhet az elnökjelöltekre vonatkozó szabályokon, ugyanis jelenleg az elnökjelölt nem lehet 65 évnél idősebb.