Orsolya
5 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Átlépte az 1500 milliárd forintot a szuperállampapír jegyzése

2019.08.06. 08:44

A lakosság 1510,5 milliárd forintot jegyzett a Magyar Állampapír Pluszból (MÁP+) a jegyzés június elejei indulása óta a hétfő délutáni zárásig – tájékoztatta Gion Gábor pénzügyekért felelős államtitkár az MTI-t kedden.

Ezzel a legújabb magyar állampapír minden idők legeredményesebb és legkeresettebb befektetési terméke lehet, mondta. Gion szerint a MÁP+ eddigi jegyzési adatai azt vetítik előre, hogy a legújabb magyar állampapír egyrészt képes lehet az újonnan keletkező jövedelmeket is a megtakarítások felé terelni, másrészt csökkentheti a lakosságnál lévő készpénzállományt. Ezt alátámasztják a legfrissebb becslések, amelyek szerint a vásárlások mintegy fele új forrásokból, azaz egyéb befektetési alapokból, illetve bankbetétek és készpénz felhasználásából származik.

A lakosság jelenleg az államadósság mintegy 25 százalékát birtokolja, de ez az arány a jövőben jelentősen megnőhet Gion Gábor szerint. Az államadósságon belül a devizaarány a 2011. év végi 52 százalékról 2018-ra 20 százalékra csökkent, a MÁP+ népszerűsége tovább csökkentheti a külföldi kitettséget.