24.hu: KDNP-s politikus biztonsági cége szállt be a NER agrárháborújába

D KOM20151016002
2019.08.07. 10:06

A Mészáros Lőrinchez közel álló felcsúti Flier család és egy másik, szintén kiváló kormányközeli kapcsolatokkal rendelkező üzleti csoport között robbant ki vita, ami százmilliós károkozásig fajult, még júniusban. (Flier János Orbán földjeinek kezelője, Lévai Anikó tulajdonostársa és maga is 93 hektár földet nyert a pályázatokon.) A tulajdonosváltáson átesett mezőgazdasági óriáscég földjeit ismeretlenek megrongáltak, működésképtelenné tették a terület öntözőrendszerét, megrongálták a központi szivattyúházat, majd később használhatatlanná tették a víztisztító medencét is. Az ügyben nyomozás is indult.

A 24.hu információi szerint a földeket azóta egy országosan kevésbé ismert KDNP-s politikus, Fábián Péter „magánhadserege” őrzi.

A balatonfüredi Fábián rendőr volt korábban, ma már az egymilliárdos éves árbevétellel rendelkező Top Cop Security céget vezeti. A lap megemlíti, hogy Fábián Péter a füredi gazdagok új rétegének kevésbé ismert figurái közé tartozik, holott Eppelék hotelje és Matolcsy Ádám üvegpalotája mellett építtetett magának szőlészettel kiegészített luxusvillát. Emellett régóta szoros személyes és üzleti kapcsolat köti a Porsche Hungariát, a kormány kedvenc gépjármű-beszállítóját irányító Eppel Jánoshoz, akihez az agrárháború kirobbanása előtt a zichyújfalui földek kerültek.

Fábián a balatonfüredi KDNP-szervezetben kezdett dolgozni, viharos gyorsasággal az elnökségi tagságig vitte, már őt tartják a kereszténydemokraták helyi erős emberének.

A földek története - ahogy arról korábban az Index is írt -  hogy 2015 és 2016 fordulóján Eppel János, a veszprémi illetőségű Gyalog Zsolt és a balatonalmádi Fonyó Gábor üzlettársaikkal és családtagjaikkal együtt hatalmas kölcsönökből, becslések szerint 1500-2000 hektár közötti nagyságrendben vásároltak meg földterületeket, majd megszerezték Leisztinger Tamás agrárbirodalmához tartozó Agárdi Farm Kft.-t is, valamint a hozzá kapcsolódó kisebb Selymes-, Baráka-, Tükrös- és Cserepes-majorok cégeit és földterületeit. Az Agárdi Farm a Velencei-tó déli oldalán, Zichyújfalu környékén gazdálkodott, de 2018 decemberében lejártak a haszonbérleti szerződései. Ezt követően az Eppel–Gyalog–Fonyó-trió a cég által használt földekből is jelentős mennyiséget vásárolt. Ennek akkor lett igazán nagy jelentősége, amikor az Agárdi Farm az Orbán családdal is üzletelő Flier János kezébe vándorolt át. A trió – jelentős veszteséget okozva a cégnek – nem újította meg a bérleti szerződéseket, hanem lényegében kirántotta a birtokában lévő földeket az Agárdi Farm alól. Ekkor történtek a rongálások.

Borítókép: Illusztráció! MTI Fotó: Komka Péter