930 milliárd forintért vásárolta fel egy versenytársát a Mastercard

2019.08.07. 21:00 Módosítva: 2019.08.07. 23:01

A Mastercard felvásárolja az azonnali fizetési rendszert Magyarországnak is leszállító céget, a dán Nets vállalatot, írja a Bloomberg.

A fizetési megoldásokat kínáló társaságért 3,2 milliárd dollárt (mintegy 930 milliárd forint) fizet a Mastercard, ennyit még sosem fizettek egy cégért sem. A Mastercard közlése szerint a következő két év profitját elviszi a nagybevásárlás, a tranzakció teljes egészében csak 2020 közepén zárul majd.

A Nets cég egyébként azonnali fizetési platformmal, számlák közötti fizetési és elszámolási megoldásokkal és e-számlázási szoftverrel is foglalkozik. 

Magyarország számára is a dán cég szállítja az azonnali fizetési rendszert, amely eredetileg idén július elsején indult volna el, de néhány bank nem tudott felkészülni a határidőre, így jövő márciusra halasztották az indulást.

Az azonnali fizetési rendszerrel az év minden napján, 24 órában, legfeljebb 5 másodperc alatt lehet majd átutalásokat teljesíteni úgy, hogy az átutalás kezdeményezése során lehetőség lesz a jelenlegi hosszú számlaszámok helyett a kedvezményezett más azonosítóját (például mobiltelefonszám, e-mail cím) megadni.

A Portfolio elemzése szerint az azonnali fizetési rendszerek a készpénz mellett a bankkártyás és más elektronikus fizetéseknek is új versenytársat jelenthetnek, és hosszú távon olyan fizetési megoldások, fizetési láncok is létrejöhetnek, melyekben nem kapnak szerepet a kártyatársaságok. 

A Mastercard lépésének tehát részben az lehetett a célja, hogy mégse maradjanak ki a bizniszből hosszú távon sem.

Hétfőn egyébként az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed is bejelentette, hogy hamarosan az Egyesült Államokban is bevezetik az azonnali fizetési rendszert.