Bige László szolnoki gyárában újraindult a munka

2019.08.07. 12:37

Újraindult a kriolit gyártása a Bige Holding Kft. szolnoki gyárában az előző napi bírósági döntésnek köszönhetően, a mellette levő kénsavgyárban ugyanakkor még szünetel a termelés, írja az MTI.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a "kénsavgyár veszélyes tevékenységének felfüggesztése ügyében" a másodfokú bíróság még nem hozott döntést, így ott a termelés újrakezdésére addig nincs is lehetőség.

A cég honlapján szereplő adatok szerint a holding szintetikus kriolitot gyártó üzemének gyártókapacitás évi 8 kilotonna. A kriolitot az alumíniumkohászatban, vaskohászatban, csiszolóanyag-,  kerámia- és üvegiparban, valamint a forrasztó- és hegesztőanyag, továbbá a rovarölőszer gyártásban hasznosítják. A megtermelt kriolit 97 százalékát európai és amerikai társaságok vásárolják meg.

Bige László  szolnoki gyárát először tavaly novemberben szállta meg több száz rendőr és a katasztrófavédelem munkatársai. A rendőrség akkor azt közölte: a hulladékgazdálkodási törvény megsértése és más bűncselekmények miatt nyomoznak. Azóta is folyamatosan vizsgálják a céget, a szolnoki gyárban a rendőrök 9-szer, a katasztrófavédők 12-szer voltak kint fél év alatt, és  Bige érdekeltségeivel szemben több másik ügy is folyamatban van

. Az egyik leggazdagabb magyarnak számító Bige László május végén két napot őrizetben is töltött.