Dömötör
9 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Majdnem 200 ezer ellenőrzést végzett tavaly a NAV

2019.08.07. 22:07

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal tavaly csaknem 191 ezer ellenőrzéssel 274,5 milliárd forint adókülönbözetet tárt fel, a kivetett szankciók összege 208 milliárd forint volt, írja az MTI.

A NAV közleménye szerint egyre nagyobb szerepet kapnak a valós idejű, célzott vizsgálatok.

Kevesebb ellenőrzéssel, központosított kockázatelemzéssel és új szolgáltatások - például a kiemelt adózók előzetes értesítése, a támogató eljárás vagy az adótraffipax - bevezetésével hatékonyabban biztosíthatók a bevételek.

Kitérnek arra is, hogy a NAV 2018-tól - az EU tagállamai közül egyedüliként - biztosítja a papírmentes ellenőrzést. 2018-ban 12 ezer ilyen ellenőrzés volt. Ezekben az eljárásokban nincs szükség az adózó személyes részvételére, a NAV az ügyfél elektronikus tárhelyére küldi az ellenőrzés hivatalos iratait, az ellenőrzött fél iratait, beadványait pedig hivatali tárhelyén fogadja. Ezekkel az újításokkal jelentősen egyszerűsödött az ellenőrzési eljárás, és csökkentek az adózó, valamint a hivatal költségei, időráfordítása is - írják.

A szakterületi ellenőrzések közül az online pénztárgépek adatainak felhasználásával végzett 9,6 ezer ellenőrzés során 2,8 milliárd forint adókülönbözetre derült fény.

A jövedéki szakterületen befejezett 48 ezer ellenőrzés 13 ezer esetben tárt fel jogsértést, a kiszabható bírság összege megközelítette a 2,9 milliárd forintot.

A közúti ellenőrzések során feltárt jogsértések miatt 5,6 ezer esetben kellett közigazgatási bírságot kiszabni mintegy 850 millió forint értékben. A több mint 190 ezer járműellenőrzés 21 ezer ekáer-bejelentéssel kapcsolatos jogsértést állapított meg. Az ekáer adatainak felhasználásával végzett 16 ezer ellenőrzés 2018-ban 36 milliárd forint adókülönbözetet tárt fel, a bejelentések száma meghaladta a 13 milliót.