A dinnyetermelők is beszóltak a Lidlnek

2019.08.08. 12:07

A Lidl 99 forintos kilogrammáron kezdte árulni a dinnyét a héten. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerint reálisan a bekerülési költségeket is figyelembe véve, 150 és 200 forint/kg közötti fogyasztói áron lenne árusítható a gyümölcs, 99 forint/kg áron nem lehet jó minőségű dinnyét előállítani, és a termelők is tönkremehetnek. "Kizárólag rövid távon hasznos, kapzsi lépésnek" nevezte a NAK a Lidl akcióját, ami akár a magyar dinnyepiac bedöntésével is járhat.

A Lidl csütörtökön reagált a támadásra. A cég az Mfor.hu kérdésére írta meg, hogy túl sok dinnye termett, így a termelők azt kérték, hogy adjanak támogatást a felesleg értékesítésében. Mint írták:

Az elmúlt napokban a Lidl minden dinnyebeszállító partnere arra kérte az áruházláncot, hogy a földeken felhalmozódott dinnyefelesleg értékesítésében nyújtson támogatást, melyhez az akciós és az exporttevékenységet egyaránt támogató átadási áraikat ajánlották fel. A Lidl Magyarország ez alapján csökkentette a görögdinnye kilogrammonkénti árát 99 forintra, melynek köszönhetően a vállalt beszállító partnerei nagyobb mennyiségben tudtak dinnyét értékesíteni más Lidl-országok részére is.

A Magyar Dinnyetermelők Egyesülete csütörtök délután szállt be a nyilatkozatháborúba, és nem a Lidl oldalán. A termelői érdekszervezet szerint a dinnyepiaci helyzet jelenleg nem indokolja  "a felelőtlen áruházi akciókat".  Az egyesület határozottan tagadta, hogy a termelők érdeke lenne a 99 forintos kilogrammonkénti árszabás.

A dinnye ára nagyon régóta foglalkoztatja az állami és a piaci szereplőket is. Korábban a Vidékfejlesztési Minisztérium ármegállapodást kötött a nagy élelmiszerláncokkal, a dinnyekartell azonban a Gazdasági Versenyhivatal vizsgálata miatt nem volt hosszú életű. Az állami kartellezés mögött a Békés megyei fideszes Simonka György állt, aki azóta már inkább bűnszervezetben elkövetett csalás miatt szokott szerepelni a sajtóban.

Az, hogy a dinnyés ügyek meddig tudnak eszkalálódni hazánkban, jól mutatja, hogy már arra is volt példa, hogy a termelők a túlságosan alacsony bolti árak elleni tiltakozásból a Tesco parkolójában dobálták szét a gyümölcsüket.