Eleonóra
-1 °C
8 °C
Index - In English In English Eng

24.hu: Rogán és Tiborcz körei gazdagodnak a Posta fejlesztéséből

2019.08.08. 08:49

Szerdán jelentette be a Magyar Posta, hogy szeptembertől működőképes az új elektronikus rendszere, amivel interneten lehet követni a feladott levelek útját, és amit 2,4 milliárdos uniós támogatásból, további 1,9 milliárd önrésszel fejlesztett ki.  A 24.hu információi szerint a fejlesztésen egy olyan kör gazdagodik, ami közvetlenül összeköthető Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszterrel és Tiborcz Istvánnal, a miniszterelnök vejével is.

A Magyar Posta elavult szoftveres rendszerét 3,2 milliárd forintért fejlesztette ki a Sagemcom Magyarország Zrt, amelynek ügyvezetője az a Dubi Zoltán, akinek TSDM Holding Kft. nevű, jelenleg végelszámolás alatt lévő cégében Tiborcz István is érdekelt volt a Green Investments & Solutions Kft.-n keresztül. Ez ugyanaz a cég, amelyen keresztül a miniszterelnök veje az OLAF-ig érő botrányban főszereplő Elios-ban birtokolt üzletrészt.

A lap birtokába jutott szerződés szerint a Sagemcom három alvállalkozót vont be a munkába.

  • Rendszertervezésre és szoftverfejlesztésre a Naviscon Zrt.-t, ennek egyik tulajdonosa, Kiss Márta résztulajdonos a kasszaszervizes kartellben résztvevő Montel Informatikai Kft.-ben. Ez volt az a cég, amely 30 millió forintért zárta le az MTVA szervertermét, miután több ellenzéki képviselői bement az állami tévébe, hogy adják le a Európai Ügyészségről szóló hirdetésüket.
  • Eszközök telepítésére a szintén Dubi Zoltán vezetésével, a Sagemcommal azonos tulajdonos által működő Trel Hálózatépítő Kft.-t.
  • Ugyancsak rendszertervezésre és szoftverfejlesztésre pedig a MobilSign Kft.-t, amely Rogán Antal találmányával híresült el 2016-ban. Ekkor derült ki, hogy a miniszter közös, elektronikus aláírási szabadalmat jegyez a vállalkozás két akkori tulajdonosával, Csík Balázzsal és Lengyel Csabával. Azóta a híres feltaláló és miniszter vagyonnyilatkozatában rendre feltűnnek tízmilliós összegek, 2017-ben és 2018-ban összesen 67 millió forint ütötte a miniszter markát találmányhasznosítási díj címén.

Rogán Antal feltalálótársait már az Európai Csalásellenes Hivatal, az OLAF is vizsgálja, miután a Profitrade Kft.-n keresztül komoly uniós támogatást vettek fel egy aláírás-hitelesítő kifejlesztésére. Az OLAF ezt a 256,8 milliós megállapodást és a cég három másik szerződésé vizsgálja.

Rogán Antalnak nem csak feltalálóként, hanem miniszterként is képbe kerül, ugyanis a kormányzat informatikai célú pénzköltéseit felügyelő csúcsszervet, a Digitális Kormányzati Ügynökség Zrt. az ő felügyelete alatt működik. A Posta bejelentése szerint a következő két-három évben folyamatosan nagyszabású digitális átalakuláson esik át majd az állami cég, a levelek feldolgozásának automatizálására készülnek.