Nárcisz
7 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Bejött a gazdák tiltakozása, mostantól drágább a dinnye a Lidlben

2019.08.09. 21:55 Módosítva: 2019.08.10. 00:01

Megemelte a görögdinnye kilogrammonkénti árát 20 forinttal 119 forintra a Lidl, miután a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Dinnyetermelők Egyesülete is tiltakozott, amiért az áruházlánc alacsony áron kínálta a gyümölcsöt.

A Lidl az áremeléssel kapcsolatban az MTI érdeklődésére nem adott információt, a görögdinnye új ára péntektől-vasárnapig érvényes az áruház honlapja szerint.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerdán ment neki a Lidl Magyarországnak, mondván: a bolthálózat által a magyar dinnyeszezon közepén meghirdetett árletörő akció kárt okoz a magyar dinnyetermelőknek. Érvelésük szerint a Lidl által alkalmazott 99 forintos kilogrammonkénti ár mellett nem lehet jó minőségű dinnyét előállítani. A NAK szerint jelenleg a bekerülési költségeket is figyelembe véve kilogrammonként 150 és 200 forint közötti fogyasztói áron lenne árusítható a gyümölcs.

A kamara szerint „az árletörő akcióval a Lidl mindenkinek kárt okozott”, szerintük ugyanis a vásárlókat becsapják, mert nem kapnak minőségi magyar dinnyét, a termelőket pedig ellehetetlenítik, nem hagy náluk elég bevételt a minőségi dinnye termelésére.

DSOKI20190719006

A Lidl csütörtökön közölte: azért csökkentette a görögdinnye kilogrammonkénti árát 99 forintra, mert a beszállítók támogatást kértek a földeken felhalmozódott dinnyefelesleg értékesítésében. Ugyanakkor a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének szintén csütörtöki közleménye szerint a dinnyepiaci helyzet jelenleg nem indokolja a "felelőtlen" áruházi akciókat és cáfolták azt, hogy a termelők érdeke lenne az akciózás.

Az Index péntek esti netes villámkörképe szerint egyébként a Tescóban 109 forint a lédig görögdinnye kilója, az Auchan online áruházában szintén 109 forint, míg a Spar online boltjában 129 forint a kilónkénti ár. A CBA-nak viszont van olyan üzlete – olvasónk egy Üllői útiban vásárolt pénteken –, ahol továbbra is 99 forint a dinnye.