Áfaemeléssel szorítanák vissza a húsevést a német zöldek

2019.08.09. 09:45

A zöldek és a szociáldemokraták a hús áfájának 7-ről 19 százalékra emelését javasolják Berlinben – írja a Hvg.hu a német sajtó alapján. A német zöldek parlamenti szóvivője azt javasolta, az áfaemelésből befolyt pénzt fordítsák arra, hogy az állatok életkörülményeit javítsák a gazdaságokban és a vágóhidakon.

Az indoklásban azt írják, hogy a klímaváltozás egyik legfőbb felelőse a nagyipari állattenyésztés. ENSZ becslés szerint az összes üvegházhatású gáz kibocsátásának a 14,5 százalékáért ez a szektor felel. Ennek legnagyobb része a tehénböfögésből jön, a Nature tudományos lap szerint 90  százalékkal kellene csökkenteni a marhahús-fogyasztást, ha meg akarjuk óvni a bolygót és az emberi civilizációt a pusztulástól.

A jelenségre már kis lépésekben reagálni a piac is, napjainkban rengeteg pénz megy a különböző  műhúsok fejlesztésére.

Jelenleg a környezetterhelésről már mindenki tud, ennek ellenére a piaci árakban nem jelenik meg a természet pusztításának a költsége, a baloldali pártok szerint állami szabályozásra van szükség, hogy ez a helyzet megváltozzon.

A Deutsche Welle felidézte az Augsburgi egyetem tanulmányát, amely arra jutott, hogy csaknem háromszor annyiba kerülne a marhahús Németországban, ha figyelembe vennék, hogy az állattenyésztés mennyire szennyezi a környezetet. A hagyományos állattenyésztés árait 196 százalékkal kellene emelni – hangsúlyozta a tanulmány.