Bedühödött a Magyar Orvosi Kamara, átverte őket a kormány

2019.08.14. 15:10

Egyre keményebb hangvételben ostorozza a kormányt a Magyar Orvosi Kamara (MOK). Legutóbb még csak úgy fogalmaztak, hogy például „hiányzik a kiszámíthatóság és a tervezhető jövőkép az ágazatban”, vagy hogy „tényeken alapuló” pénzügyi fedezetet szeretnének. Most viszont már olyanokat mondtak sajtótájékoztatójukon, hogy a kormánynak el kéne döntenie, hogy orvosokkal akarja ellátni a magyar betegeket, vagy inkább másokkal. 

Ezért egyebek mellett rendkívüli nagygyűlést hívnak össze szeptember 21-re, amire az MTI beszámolója szerint több minisztériumot is elhívtak. Éger István kamarai elnök szerint ennek célja a „félbeszakadt tárgyalások folytatása” a kormánnyal, és azok „gyors, eredményes lezárása”.

A MOK követelései között szerepel

a 900 ezer forintos, egységesen kötelező kezdő minimális alapbér

a közfinanszírozott egészségügyi ellátás valamennyi szakorvosának, fogorvosának a munkaviszony típusától függetlenül.

Megígérték a választások előtt, most úgy érzik bepalizták őket

Éger szerint a legutóbbi parlamenti választásokat megelőző korszak „termékeny és kommunikatív időszak volt aláírt eredményekkel”, de a 2018 áprilisa óta eltelt időszak az „elvesztegetett idő és a csalódottság” szavakkal jellemezhető.

A kormány határozott ígéretet tett arra, hogy a 2018-as választásokat követően folytatódik az orvosok bérének felzárkóztatása. 2019 elején intenzív tárgyalás indult, elkészült egy „ígéretes megállapodás tervezete” is, amelyből azonban „nem lett semmi”.

„Ez nagyon nagy csalódást és becsapottságérzést okozott az orvostársadalomban” – mondta Éger.

Az elnök örvendetesnek nevezte a szakdolgozói béremelés megkezdését, amelyet a MOK „150 százalékig támogatott”. A folyamat eredményeként „például egy 19-21 éves jogviszonnyal rendelkező, felsőfokú végzettségű ápoló átlagkeresete 2022 januárjától 690 ezer forintra ugrik” – idézte az egészségügyért felelős államtitkárt. Ugyanakkor egy nyugdíj előtt álló, több szakvizsgás szakorvos hivatalos bruttó alapbére most 565 ezer forint.

Szerinte „örvendetes, hogy a szakdolgozók lassan európai bérszintre kerülnek, de megengedhetetlen”, hogy az orvosok béremeléséről „nemhogy konkrét tárgyalás nincsen, de még csak utalás sem arra, hogy változna” a helyzetük.

Mindezek következtében nem tudják megszüntetni a paraszolvenciát, ami alapvetően akadályozza színvonalas szakorvosképzést – mondta Éger István.

A nyugdíjas nővérek diszkriminációja

A MOK elnöke követeléseik között említette, hogy szüntessék meg a nyugdíjas korú, az egészségügyben dolgozó munkavállalókat sújtó diszkriminációt.

„Az mégiscsak disznóság, hogy ma egy három műszakban, betegágy mellett dolgozó nővértől kétszer annyi közterhet szed be” az állam, mint attól a nyugdíjastól, aki mondjuk egy irodában dolgozik – tette hozzá.

A kamara elnöke szerint

a kormánynak el kell döntenie, hogy orvosokkal vagy orvosi képzettséggel nem rendelkezőkkel akarja-e gyógyíttatni a jövőben a magyar embereket.

Nincs ellenőrzés = probléma megoldva

Elvárják továbbá, hogy a kormány rendszeresen és szigorúan ellenőrizze a szakmai minimumfeltételek, a munkaerő és a tárgyi feltételek meglétét az egészségügyi intézményekben.

Tarthatatlan, hogy az erre felruházott hatóságok jogkörét nullára csökkentették, és ellenőrzés „vagy nincs, vagy szemet huny” – tette hozzá Éger.