Orbán
8 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Lázár János beszélgetős műsort indított

2019.08.21. 12:14

Lázár János beszélgetős műsorral próbálkozik, hogy így ismerje meg a magyar emberek gondolatait, ezt pedig kirakja a Facebookra, hogy az ő mondásai is nyilvánosságot kapjanak. Mindehhez egy jól bejáratott talk show formátumot választott, ami nagy sikert hozott mások mellett James Cordennek (az évek óta futó Carpool Karaoke-val), de nálunk is sokan próbálkoztak vele, D. Tóth Kriszta, a fehérvári hokicsapat és Cser-Palkovics András fideszes polgármester, de még Kasza Tibi is nekifutott.

Korábban Ujhelyi István is megpróbálkozott hasonlóval Európa Taxi néven, sőt az MSZP politikusa meg is próbált bekerülni Lázár mellé beszélgetni, eddig sikertelenül, állítása szerint nem kapott választ. 

Ebben a műsorban az a lényeg, hogy a műsorvezető és a vendégei egy kocsiban ülnek, belső kamera veszi őket, és ezt vágják össze. A formátum óriási előnye, hogy nagyon közelről veszi a szereplőket, akik ezért a lehető  legszemélyesebbnek, legelérhetőbbnek hatnak, a háttér természetes, viszont nem hallatszik be semmilyen külső zaj.

Lázár műsorvezető egy Lada Nivába ülteti vendégeit, és az általa felügyelt mezőhegyesi ménesbirtok körül furikáznak, miközben arról beszélgetnek, amiről a vendég szeretne. Bárki jelentkezhet, elvileg sorsolással választja ki a résztvevőket. Lázár műsorai nem kizárólag a kocsiban játszódnak, külső vágóképekkel és drónos felvételekkel is felturbózzák egy kicsit.

Az első vendégek Róbert és felesége, Erika voltak. Döntően előbbi beszélgetett az egykor második-harmadik leghatalmasabb politikusunkkal. Róbert a telekommunikációban dolgozik, de nem állami cégnél, Erika pedig a SOTE-n, és a pár az egészségügyről akarta kifaggatni Lázárt.

Az első rész keretes szerkezettel futott, az elején és a végén Lázár János beszélt az általa felügyelt mezőhegyesi birtokról. Amiről az egyik legutóbbi hír, hogy mégse lesz kisvasút. Lázár egyébként a hírek szerint különösen érdeklődik a 19. századi magyar társadalmi-politikai helyzet iránt, itt is megcsillogtatta ezt. 

A beszélgetés aztán rákanyarodott az egészségügy egy-egy témájára, az elhangzott főbb állítások nagyjából a következők:

 • Róberték és Lázár szerint is a legelső, a legfontosabb az egészségtudatos magatartás, de az egészséges életvitelnek kemény anyagi korlátai vannak; sokan hiába ennének például sok halat, ha az nagyon drága. 
 • Lázárt külön érdekli az is, hogy húsz-harminc év múlva „az intenzív vegyszerfelhasználás milyen hatással lesz a szervezetre... a májon keresztül akár". Hiszen amit például megeszik tehén, az bekerül a tejbe és az emberbe is. (Tegyük hozzá, Lázárnak korábban már volt egy emlékezetes tejes kifakadása, amikor nem értette, hogy miért áll el az UHT-tej, ő nem adná a gyerekeinek azt.) 
 • Lázár Jánosnak mindig az a legizgalmasabb, hogy hogyan lehet rendszereket átalakítani. Itt, a mezőhegyesi gazdaságban is, mondjuk ezt a pozícióját ő maga is forszírozta.
 • Nem politikusként is menne neki egy gazdaság igazgatása? – kérdezte Róbert. Erre Lázár nem válaszolt, inkább arról beszélt,  hogy ennek a gazdaságnak mindig is olyan vezetője volt, aki jó kapcsolatot ápolt a kormánnyal.
 • Lázár most ezen a birtokon keresztül megértené a gazdaság vagy a mezőgazdaság logikáját. 27 évesen már polgármester volt, nem volt arra alkalma, hogy akár jogászként dolgozzon egy cégnél, és megértse a gazdaság vagy akár a mezőgazdaság logikáját. 
 • Róbert az ország helyzete kapcsán elmondta, hogy szerinte az emberek nálunk egy kicsit többet panaszkodnak az indokoltnál, az viszont fáj neki, hogy hogyan néznek ki az emberek, a szegények, errefelé (Békésben? Csongrádban) vagy például Borsodban.  Illetve hogy nagyon Budapest-centrikus az ország. Lázár szerint most a környékükön (Békésben? Csongrádban?) hiába alacsonyabbak az átlagjövedelmek, most egy olyan világ van, „amikor a dolgok haladnak előre”. Lázár arra a kritikára nem akart érdemben reagálni, hogy Róbert szerint rossz, hogy nálunk nem elég a tudás és a kitartás, hátszél és rafkó is kell az érvényesüléshez. 
 • Lázár János sok politikustársa elbújik, ami szerinte „teljes baromság”. (Ez egy erősebb beszólás lehetett többek közt Orbán Viktornak talán? )
 • Róbert szerint az egészségügyünk rosszul van megszervezve, nem hatékonyan működik. Másrészt Budapesten nagyon leromlott a kórházi infrastruktúra. Szerinte nincs is semmi politikai stratégia ennek megjavítására, pedig az ő szavazatát befolyásolja, hogy ki mit kezdene az egészségüggyel. Lázár szerint leginkább a háziorvosi rendszert kell kibővíteni, főleg oda kéne csoportosítani pluszpénzeket. De azt is hozzátette, hogy azért felújítottak kórházakat. Emellett szerinte nem azért nem foglalkoznak a politikusok az egészségüggyel, mert nem látják a hasznát.
 • Lázár nem olyan, aki csak még több hatalom érdekében akarja a hatalmat. A vízió megvalósításához kell csak a hatalom. Lázár szerint „az egy mondás, hogy azt akarjuk, hogy a GDP-nk közel legyen az osztrákokéhoz... 2030-ra érjünk közelebb”, vagy „az a mondása az Orbánnak, hogy 2030-ra Magyarország legyen az egyik legjobb hely”. (Lázár itt rosszul emlékszik, 2030-ra nem megközelítjük, hanem Orbán szerint lehagyjuk Ausztriát. Azt is érdemes tudni, hogy mikben leszünk mi versenyképesek 2030-ra a kormányzati tervek szerint). 
 • Lázár sosem azt nézi, honnan kéne elvenni, hogy másra legyen pénz. Ő abban van, hogy mindenre kell pénzt találni, ami fontos. Nem stadionok helyett kell egészségügyre költeni, hanem mind a kettőre kell pénzt találni. 
 • Lázár János a kormányban egészségügyi szakdolgozóknál hatalmas béremelést akart, 1,5-3 millió forintos nettó bért indítványozott az orvosoknak. Ezzel a nagyívű tervével viszont kisebbségben maradt a kormányban, legyőzték ismeretlenek.
 • Érdekes volt, hogy a végén Róbertnek nyilatkoznia kellett a tapasztalatairól, és azt mondta, hogy szerinte nem politizáltak a műsorban. (Holott lényegében csak azt csinálták. Hiszen a politizálás csak annyi, hogy a közösség ügyeit megbeszéljük.) 

 További érdekességek az új műsorban