Trump: Valakinek neki kellett mennie Kínának

2019.08.21. 08:47

Trump amerikai elnök kedden, Klaus Iohannis román elnök látogatása alatt arról beszélt újságíróknak, hogy „valakinek neki kellett mennie Kínának”, írja a Reuters. Szerinte Kína évtizedek óta lerántja, átveri az USA-t, szóval „itt volt az ideje” a konfrontációnak, attól függetlenül, hogy rövid távon jó-e vagy rossz-e ez az Egyesült Államoknak. Hosszú távon elkerülhetetlen volt, „csak az a különbség, hogy én teszem meg”, magyarázta. 

 Trump emellett újra beleszállt az amerikai jegybank szerepét ellátó Fedbe, hogy csökkentsenek jobban az irányadó kamatlábon. Szerinte az amerikai gazdaságnak nem kell számolnia visszaeséssel, sőt, erőteljes fellendülés is várható, ha Fed csökkent.

„Nagyon távol vagyunk a recessziótól. Valójában ha a Fed elvégzi rendesen a munkáját, akkor szerintem hatalmas növekedésnek lehetünk a tanúi” – idézte az MTI az elnököt. Mindez azért is aktuális, mert nemrég a befektetők rövid és hosszú távú kockázatértékelésének különbsége egy közelgő válság előszelét lengette be. Erről itt olvashat bővebben. 

A USA Todaynek közben a Jonathan Millar, a Barclays közgazdásza azt magyarázta, hogy nem lenne túl igazán jó ötlet az agresszív kamatvágás a Fed részéről. Egyebek mellett nem lenne most túl hatékony, cserébe ellőnék a puskaporukat a tényleg veszélyesebb időszakokra, emellett az infláció és a különböző buborékok kialakulása szempontjából is veszélyesebb lenne. 

Hétfőn a Washington Post kihozta, hogy a Fehér Ház jövedelemadó-csökkentést fontolgat, amit az elnök részben meg is erősített. Bár csak annyival, hogy sokféle adócsökkentést fontolgat, köztük ezt is. A CNN szerint ez elég korai fázisban lehet, mert a nekik nyilatkozó magasabb rangú államigazgatási hivatalnokok még nem hallottak erről az ötletről.   • Hírek
  • Bankszámla