Ausztráliába menekülnének a hongkongi milliárdosok

2019.08.22. 11:01

Új-Dél-Wales bevándorlási hivatala körbeküldött egy levelet az alkalmazottainak, miszerint az utóbbi időben jelentős növekedés tapasztalható a hongkongi érdeklődők irányából, főleg a helyi letelepedési kötvény, az ún. jelentősbefektető-vízum (SIV) iránt. A Reutersnek nyilatkozó Bille Fuggle, a Baker & McKenzie ügyvédi iroda sydney-i partnere szerint is nőtt az érdeklődés az ötmillió dolláros SIV iránt. 

A helyi letelepedési kötvényt 2012-ben vezették be, döntően gazdag kínaiakra célozva. Viszont kezdettől fogva erős kritikák érték, még úgy is, hogy Ausztráliában bevallottan nem arra volt kitalálva program, hogy az országba bejutást „megvehessék” a kínaiak, pláne nem arra, hogy közvetlenül lakóingatlanokat vásároljanak maguknak.  Egy 2016-os kormányjelentés is elismerte, hogy a program a rendőrség szerint is alkalmas illegális pénzügyi műveletekre, többek közt pénzmosásra, mivel az ausztrál hatóságok nem tudják alaposan ellenőrizni, hogy honnan származik az jelentkező pénze. 

Ennél az ausztrál letelepedési kötvénynél 5 millió ausztrál dollárt (nagyjából egymilliárd forintot) kell befektetni az országban, ezer dollár (200 ezer forint) kezelési költség mellett. A befektetett pénzből félmillió dollárt egy ausztrál kockázati tőkealapba kell tennie a jelentkezőnek, 1,5 millió dollárt adott szabályok mentén feltörekvő vállalatokba, a maradékot pedig egyebek mellett ausztrál részvényekbe, kötvényekbe vagy akár ingatlanokba is, de a lakóingatlanokba nem fektethetnek közvetlenül, és azok aránya nem lehet több, mint 10 százalék. A mi hasonló kötvényprogramunkról itt olvashat, továbbá itt és itt

A hírügynökség szerint az egyre erőszakosabb kínai beavatkozások hatásáraa hongkongi gazdagok növekvő és folytatólagos érdeklődésére lehet számítani. Összesen egyébként 2018 júniusáig 2022 darab ilyen vízumot adtak ki.