Taksony
-2 °C
3 °C

Már közel száz cég költözött Hollandiába a brexit miatt

2019.08.26. 13:00

Már közel száz vállalat telepedett le Hollandiában az Egyesült Királyság tervezett európai uniós kiválása miatt - írja a külföldi beruházásokkal foglalkozó hágai kormányügynökség (NFIA) közlése alapján az MTI.

A szervezet arról számolt be, hogy a 98 cég mintegy fele a szigetországból költözött át, a többi pedig ázsiai, amerikai belépő az EU piacára, amelyek az Egyesült Királyság helyett választották Hollandiát. Előbbiek közé tartozik például a Norinchukin japán befektetési bank, a TVT médiavállalat, valamint a MarketAxess és az Azimo pénzügyi szolgáltató.

Az értékelés szerint emellett további 325, főleg pénzügyi, információtechnológiai, egészségügyi, illetve média- és marketingvállalat fontolgatja az áttelepülést, tartva attól, hogy a brexittel piacot veszítenek Európában. Ezek közül sokak döntése várható már a következő hónapokban.

"A növekvő bizonytalanság és a rendezetlen kiválás egyre növekvő esélye nagy nyugtalanságot kelt" - mondta Jeroen Nijland, az NFIA szakértője. "Ez az oka annak, hogy több és több vállalat érdeklődik egy lehetséges új hollandiai székhely létrehozása iránt".

A tavalyi év végéig letelepülő hatvan cég nagyjából 2500 munkahelyet teremtett Hollandiában a friss adatok szerint. Az ország elsősorban Németországgal, Franciaországgal, Belgiummal és Írországgal van versenyben a brexit elől menekülő cégekért.