Koronavírus adatok

2021. nov. 30.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
András, Andor
-4 °C
5 °C

Recessziótól tartanak a német cégvezetők is

2019.08.26. 14:54

Közel hétéves mélypontra esett az Ifo gazdaságkutató intézet németországi üzleti hangulatindexe augusztusban, ami egy újabb jele annak, hogy a kereskedelmi viták elmélyülése recesszió felé sodorja a legnagyobb európai gazdaságot - írja az MTI.

 A müncheni székhelyű intézet hétfőn közölte, hogy a júliusi 95,8 pontról 94,3 pontra esett az index értéke, ami 2012 novembere óta a legalacsonyabb érték. Elemzők enyhébb visszaesést vártak, arra számítottak, hogy 95,1 pontra süllyed az üzleti hangulatindex. Tavaly augusztusban 106,9 ponton állt a mutató, szeptemberben pedig 107,6 ponton, de azóta folyamatosan csökken az értéke.

Az index elemei közül a gazdasági szereplők aktuális üzleti környezetről alkotott véleményét számszerűsítő mutató a júliusi 99,6 pontról 97,3 pontra süllyedt. Elemzők 98,6 pontra számítottak. A hat hónapra előretekintő várakozások mutatója 92,1 pontról 91,3 pontra csökkent, szemben az elemzők által várt 91,5 ponttal.  Az adatokat kommentálva Clemens Fuest, az ifo vezetője azt mondta,

egyre több jel utal arra, hogy recesszió közeleg Németországban.

Az exportorientált német vállalatokat súlyosan érinti a külső kereslet gyengülése, a vámok emelkedése és a Nagy-Britannia európai uniós tagságának megszűnését övező bizonytalanságok.

Az ipari vállalatok körében utoljára a pénzügyi és gazdasági világválság idején, 2009-ben volt ilyen borúlátó a hangulat, de a kereskedelmi vállalatok körében  is rekordalacsony szintre esett a jelen helyzet és a várakozások megítélése.

Németország hazai összterméke (GDP) 0,1 százalékkal csökkent április-júniusban az előző negyedévhez képest. A központi bank előrejelzése szerint a GDP zsugorodott a nyári hónapokban is, mert a kevés megrendelés miatt csökkent az ipari termelés.

A vártnál gyengébb ifo-adatok növelik a nyomást a német kormányra, hogy még több fiskális intézkedéssel támogassa a gazdaságot, például növelje az állam infrastrukturális beruházásait.

Nemrég a német központi bank, a Bundesbank is arra figyelmeztetett a múlt héten, hogy Európa legnagyobb gazdasága recesszióba kerülhet, amiből könnyen kialakulhat egy egész kontinenesre kiterjedő gazdasági válság.