Pécsi cég gyárt majd a jövőben orosz repülőt

2019.08.29. 18:08 Módosítva: 2019.08.29. 18:47

A világ első elektromos repülőgépét egy magyar cég, a tavaly október óta kecskeméti helyett pécsi Magnus Aircraft gyártja. Ennek a cégnek a leányvállalata, az Aviation Egineering újabb fontos mérföldkövet tett meg a magyar repülógépgyártásban azzal, hogy megállapodott az Orosz Egyesített Repülőgépipari Konzorciummal arról, hogy a jövőben a magyar cég lesz az egyik orosz kisrepülő kizárólagos gyártója - derül ki az Aviation Engineering közleményéből.

Az IL-103 típusú repülőgépet az 1990-es években fejlesztette ki az Ilyushin Design
Bureau, mely később 1998-ban orosz gépként elsőként kapott engedélyt az FAA (Federal Aviation Authority, vagyis az Amerikai Egyesült Államok légügyi hatósága) által. A 4-üléses repülőgép szélsőséges körülmények között is biztonságos és kényelmes, legfőképpen mindennapi használatra lett kialakítva.

Ilyushin Il-103
Ilyushin Il-103
Fotó: Wikipedia

Laosz, Dél-Korea és Peru légiereje ilyen gépeket használ tanulórepülőknek, a három országban összesen harminc ilyen repülő szolgál.

A szerződés értelmében a Magnus Aircraft Zrt. kizárólagosan gyártja és értékesíti világszinten az Il-103-as típusú repülőgépet. Az üzlet azért is nagy lehetőség a magyar cégnek, mert így megnyílt a lehetőség arra, hogy egyéb saját termékeit pedig exportálja Oroszországba.