Orsolya
5 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Durván belenyúlt az argentin nagyvállalatok pénzügyeibe a jegybank

2019.09.02. 08:22

Az argentin kormány felhatalmazta a központi bankot a devizavásárlás korlátozására, vagyis mostantól a nagyvállalatoknak külön engedéllyel tudnak csak devizás tranzakciókat végrehajtani - számolt be az MTI.

A Mauricio Macri elnök által aláírt jogszabály a nagyobb exportvállatokat arra kötelezi, hogy Argentínában váltsák be devizatartalékaikat, emellett mostantól ki kell kérniük a központi bank engedélyét, hogy ha devizát akarnak vásárolni, illetve külföldi átutalásokat akarnának végezni. A rendelet december 31.-ig érvényes. 

A piacokat erősen felkavarta, hogy az októberi elnökválasztás főpróbájának tekintett augusztus 11-i előválasztáson súlyos vereséget szenvedett a liberális gazdaságpolitikát követő köztársasági elnök, Mauricio Macri a balközép peronista jelöltjével, Alberto Fernández volt kormányfővel szemben. A pezó árfolyama nagyot zuhant a választási eredményt követően, mivel a piacok attól tartanak, hogy az ellenzéki jelölt ismét a már kudarcot vallott gazdaságpolitikát hozza vissza.

Latin-Amerika harmadik legnagyobb gazdasága tavaly recesszióba süllyedt. Az éves infláció továbbra is nagyon magas, 40 százalékos, a munkanélküliségi ráta pedig 10,1 százalékra rúg. Az aktuális argentin helyzetről ebben a cikkben írtunk bővebben.