Itt a vége: lezárul a takarékintegráció folyamata

2019.09.03. 11:16

Hivatalosan lényegében lezárult a takarékintegrációnak nevezett folyamat, amelynek végállomása, hogy csak a Takarékbank Zrt. és egy új, egyesült szövetkezet maradt a hajdan 120 intézményből és közel 100 ezer kistulajdonosból álló pénzügyi szektorból.

A Takarék Csoport közleménye szerint a legvégén megmaradt 11 takarékszövetkezet küldöttgyűlésén "elsöprő többséggel jóváhagyták a hitelintézetek október végi egyesülését a Takarékbankkal". Vida József, a Takarék Csoport központi bankja, az MTB Zrt. elnök-vezérigazgatójának szavai szerint: 

„Az elsöprő többségű jóváhagyás az mutatja, hogy a tulajdonosok támogatják a Takarék Csoport üzleti stratégiáját. Megértették, hogy csak közösen tudjuk hosszabb távon is biztosítani a takarék szektor üzleti megújulását, a szövetkezeti hagyományok, valamint a takarékszövetkezeti tagok tulajdonának, részjegyeik értékének megőrzését.”

A képet ugyanakkor árnyalja, hogy mint azt korábban bemutattuk, a 11 utoljára maradt takarék tulajdonosai tulajdonképpen csak olyan opciók közül választhattak, amelyek így vagy úgy, de nem igazán érik meg nekik. 

A 24.hu pedig nemrég azt is bemutatta, hogy Vida József és közvetlen társa, Gál Miklós szabálytalanul szerzett együttesen többségi tulajdont az átalakuló takarékrendszer egyik cégében, a tkarék Jelzálogbankban.