Ákos, Bátor
4 °C
11 °C

Megállhat végre a használt lakások áremelkedése?

2019.09.03. 08:15

Fordulatot hoztak a nyári hónapok a budapesti lakáspiacon, a jelek szerit megállt a kereslet élénkülése, ez pedig a drágulást is lefékezheti – derül ki az Ingatlan.com elemzéséből, amely a budapesti használt és új lakások, valamint a vidéki használt lakóingatlanok iránti keresletet vizsgálta június eleje és augusztus vége között.

A budapesti használt ingatlanok iránti kereslet a kérdéses három hónapban átlagosan 14 százalékkal csökkent éves összevetésben.

bp graf.png
Fotó: screenshot / ingatlan.com

„Ez részben a befektetési célú vásárlók távolmaradásával magyarázható, a visszaesés ugyanis egybeesik a kiemelkedő kamatozású lakossági állampapír indulásával, amely lényegében kockázatmentesen biztosít hasonló hozamot, mint egy budapesti lakás kiadása” – mondta Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. A MÁP+-ból már közel 1800 milliárd forint értékben jegyeztek a magyarok. 

Az Ingatlan.com elemzése szerint a szóban forgó három hónap alatt voltak olyan időszakok,amikor 20 százaléknál nagyobb volt a keresletcsökkenés az előző évhez képest. Emiatt a budapesti használt lakások piacán az eladások száma is visszaeshet, mert az Ingatlan.com-on mért kereslet alakulása szoros összefüggést mutat a budapesti adásvételek számával. Balogh László szerint:

A kevesebb adásvétel azt is jelenti, hogy a jelenlegi árszinten kevesebb vevő dönt a vásárlás mellett, ami pedig megállíthatja vagy jelentősen mérsékelheti a budapesti használt lakások piacán ötödik éve tartó dinamikus áremelkedést.

Bár a vevők száma a budapesti használt lakások piacán csökkenő tendenciát mutat, az új fővárosi lakásoknál fokozódott a kereslet. Június és augusztus vége között 9 százalékkal többen érdeklődtek az új lakások iránt, mint egy évvel korábban. Ebben pedig szerepe lehet annak, hogy sokan még az év végi áfaemelkedés előtt szeretnének új lakást venni, bár vannak olyan fejlesztések, amelyeknél még nem lesznek drágábbak a lakások 2020-tól.

Ráadásul azok, akik tervezőasztal mellől vásárolnak, 10-20 százalékkal olcsóbban kaphatják meg a lakásokat, mint ha kész állapotban vennék meg őket egy-két évvel később. A vidéki használt lakások iránti kereslet szintén lépést tartott a tavalyi szinttel a nyári hónapokat nézve. A fővároson kívüli lakáspiac élénkülésében komoly szerepe lehet annak,hogy a nagyvárosokban nőtt a munkahelyteremtő beruházások száma, illetve ezeken a településeken a lakásvásárlók jóval hatékonyabban tudják kihasználni a folyamatosan bővülő állami támogatásokat is.