Az ír kormány azért készül a no deal brexitre

2019.09.04. 23:56

Bár a brexit története egyre csak bonyolódik, és a szerda esti szavazással a brit parlament, úgy néz ki, kizárta azt, hogy az Egyesült Királyság megállapodás nélkül lépjen ki az Európai Unióból október 31-én, az ír kormány komolyan készül a no deal lehetőségére.

A legnagyobb problémát természetesen az okozza, hogy ha a britek megállapodás nélkül lépnek ki az EU-ból, akkor vámhatárt kell felállítani Írország és Észak-Írország között, ami viszont ellent mond az észak-ír békeegyezménynek. Simon Coveney ír miniszterelnök-helyettes viszont szerdán arról beszélt, vizsgálják, hogy megoldható lenne-e a határon az EU-ba/Írországba érkező áruk ellenőrzése anélkül, hogy hatalmas sorokat okozzanak a határon. 

Coveney szerint olyan megoldásokat vizsgálnak, hogy az áruforgalmat a határállomásokon kívül végezzék majd el.

Hogy pontosan hol és hogyan néznék át a kamionokat, azt nem fejtette ki. Az ír adóhatóság képviselői korábban arról beszéltek, hogy vagy a kiindulási ponton, vagyis Észak-Írországban, vagy a célállomásokon lehetne ellenőrizni a kamionokat és elvégezni a szükséges papírmunkát. A miniszterelnök-helyettes azt mindenesetre kijelentette, hogy az ír kormány nem fogja hagyni, hogy egy no deal brexit kirángassa az országot az európai közös piacból, így valamilyen megoldást mindenképpen találniuk kell az unió által elvárt ellenőrzések elvégzésére.