Móric
6 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Bécs lett a világ legélhetőbb városa, a kelet-európai mezőnyt Budapest vezeti

2019.09.04. 17:36 Módosítva: 2019.09.04. 19:08

Ismét Bécs lett a világ legélhetőbb városa, írja az Economist. Az éves listát a laphoz köthető Economist Intelligence Unit állítja össze, összesen 140 várost rangsorol 30 faktor figyelembevételével, köztük olyanokkal, mint a stabilitás, egészségügy, kultúra, környezet, oktatás és infrastruktúra. Bécs az elérhető 100 pontból 99,1-et ért el.

Budapest Kelet-Európa élén végzett, a régiós átlagot jócskán meghaladva. Ezzel nem csak Prágát és Moszkvát, de Isztambult is megelőzzük.

A teljes listát nézve a második helyen Melbourne végzett, ami 2017-ben ezen a ranglistán még első tudott lenni. A harmadik helyen Sydney, negyediken Oszaka áll. Az 5. Calgary (Kanada), 6. Vancouver (Kanada), 7. Toronto (Kanada) holtversenyben Tokióval (Japán), a 9. Koppenhága (Dánia) és a 10. Adelaide (Ausztrália).

London a 48., mint tavaly. Párizs élhetetlenebb lett, a rosszabb bűnügyi és infrastrukturális teljesítményük miatt. Az Economist kiemelte, hogy Párizs a sárgamellényes tüntetések miatt lett élhetetlenebb.

A lista végén Damaszkusz áll, a szíriai főváros előtt pedig, a sorrend szerint visszafelé haladva: Lagos (Nigéria), Dakka (Banglades), Tripoli (Líbia).

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ez a cikk a Covering Climate Now nemzetközi médiaegyüttműködés részeként készült. Az együttműködés keretében az egész világon több mint 250 újság kiemelten foglalkozik a klímaváltozás témájával. Az Indexen nem csak ezen a héten foglalkozunk sokat a fenntartható jövővel, mindig odafigyelünk a környezeti témákra. Csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen!