Schmidt Máriáék ingatlancége kivárással keresett milliárdokat

2019.09.04. 07:26
Látszólag semleges közleményt jelentetett meg a BIF Nyrt. a Budapesti Értéktőzsdén, pedig alighanem az elmúlt évek legnagyobb üzletét kötötte.

Két év alatt háromszorosára drágult a Budapesti Értéktőzsdén a BIF Nyrt. árfolyama, amely jelenleg 300 forint körül alakul. Aki ennél jóval magasabb árfolyamokra is emlékezik, ne lepődjön meg, időnként eltizedelik a cég papírjait, most már csak 10 forint egy részvény névértéke, és a teljes vállalkozás 86 milliárd forintot ér.

A cég főrészvényese a Pió-21 Kft, vagyis Schmidt Mária és családja (azaz a történész, illetve gyermekei, Ungár Anna és Péter), a társaság vezérigazgatója pedig Berecz Kristóf, Schmidt Mária veje. Az igazgatóságban helye van Vaszily Miklósnak is, aki most éppen a TV2 és az IKO Média élén visz magas posztot a NER-es médiavilágban.

A BIF Nyrt. tegnap egy nem különösebben hangzatos közleményt adott ki "Takarékbank hitelkiváltás" tárgyban, aminek túl nagy visszhangja nem volt egyelőre, ám a BIF-központban alighanem durrant a pezsgő, mert a száraz közlemény többmilliárd forintos nyereséget jelent az ingatlancégnek.

Az ingatlanüzletben a kulcselem a kedvező finanszírozás. A BÉT honlapja szerint 2018 végén a BIF-nek 12 milliárd forint kötelezettsége volt, a tegnapi közleményből feltételezhetően elsősorban a Takarékbank felé.

A BIF a közlemény alapján egy 2017. november 24-i kölcsönszerződés révén 7,58 milliárd forinttal tartozott a Takarékbanknak, majd 2018. november 7-én szerződött az állami MFB-vel (vagyis a Magyar Fejlesztési Bankkal), és kötött egy 20 milliárd forint összegű hitelkeret-szerződést. Nagyon leegyszerűsítve ez elegendő lehetett volna a korábbi hitelek kiváltására és további fejlesztések megfinanszírozására (a cégnek több nagy fővárosi iroda- és lakóingatlanprojektje is van folyamatban).

Az MFB finanszírozza tehát mostantól ezt a magántársaságot, de a BIF szempontjából az igazi nagy üzlet nem Is a hitelkeret-szerződés volt, hanem az, hogy a hitelkeret-szerződés megkötése és annak lehívása között kivárt majdnem egy évet.

Azt, hogy a Takarékbank milyen kamaton finanszírozta a BIF-et, pontosan nem tudhatjuk, de ami publikus, hogy a magyar állampapírpiacon a 10 éves referenciahozam miként változott 2018. november 7. és 2019. szeptember 3. között. Tavaly novemberben durván 3,7, idén szeptemberben kerekítve 1,8 százalék volt a tíz éves kamat.

Kamatos kamattal a tíz éves időtávra a teljes 20 milliárd forintos hitelkeretre vetítve a BIF több mint 4 milliárd forintot nyert a várakozással, ha egyelőre csak a már bejelentett 8 milliárd forintos, biztosan lehívott öszegre vetítünk, akkor is 1,5 milliárd forintot kaszált a cég.