A 4iG 30 milliárdos kötvénykibocsátással száll be az MNB kötvényprogramjába

2019.09.06. 12:10

Amint azt sejteni lehetett, a 4iG rárepül az MNB kötvényprogramjára: a cég rendkívüli közgyűlése 30 milliárd forint keretösszegű kötvénykibocsátást, továbbá az alaptőke felemelését és saját részvények vásárlását lehetővé tevő felhatalmazást adott a társaság igazgatóságának – derül ki a Budapesti Értéktőzsde honlapján közölt határozatból. A pénzt valószínűleg a T-Systems megvásárlására fordítja a Jászai Gellért és Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó cég. 

A szeptember 5-én tartott rendkívüli közgyűlés határozatai alapján a kötvények mind nyilvános, mind zárt körben forgalomba kerülhetnek. A közgyűlési döntés értelmében az igazgatóság jogosult legfeljebb 3 milliárd forintra emelni a 4iG Nyrt. alaptőkéjét a jogszabályok által engedélyezett alaptőke-emelési mód(ok) útján és bármely gyakorisággal. Az igazgatóság felhatalmazást kapott saját részvények vásárlására 18 hónapos időtartamra szólóan, a mindenkori alaptőke 25 százalékának erejéig.

A 4iG a nyolcadik cég abból a 28-ból, amely a hét elejéig regisztrált az MNB által növekedési kötvényprogramjára. A program keretében a jegybank összesen 300 milliárd forint értékben vállalt kötelezettséget a kötvények lejegyzésére bizonyos feltételekkel: egy sorozat maximum 70 százalékát vásárolhatják fel, és egy vállalatcsoporttal szembeni kitettségük sem haladhatja meg a 20 milliárd forintot. Vagyis a most kibocsátásra kerülő 4iG-kötvényekből 10 milliárdnyira biztosan piaci vevőt kell találni, sőt, a "vállalatcsoport" kifejezés miatt van még egy félreértésekre okot adó körülmény, amelyet az Mfor foglalt össze a témáról szóló cikkében: a 4iG 2018-ban még az Opus Global Nyrt. vállalatcsoportjához tartozott, az Opus 13,79 százalékos részesedéssel bírt a cégben. Ez azóta 9,95 százalékra csökkent a legfrissebb, de ez önmagában még nem indokolná a 4iG vállalatcsoportból való kikerülését. Az Opus viszont maga is regisztrált az MNB kötvényprogramra. A portál megkereste ezzel kapcsolatban a 4iG-t, de egyelőre nem kapott választ.

Mint korábban írtuk, az adófizetők joggal remélhetnék, hogy az MNB kötvényprogramja nem arról szól, hogy a leggazdagabb magyarok ügyleteire további állami támogatást adunk, miközben az MNB még a kockázatot is átvállalja a piacról. Az eddigi hírek alapján azonban úgy tűnik, pontosan erről van szó.

A 4iG részvényei 910 forintot értek pénteken délelőtt a BÉT-en, ugyanannyit, mint előző nap záráskor. Az elmúlt egy évben a részvény legmagasabb árfolyama 1184 forint, a legalacsonyabb 68 forint volt.