Vizslás érmét bocsát ki az MNB

2019.09.06. 14:28

Magyar vizsla megnevezéssel 2000 Ft névértékű színesfém emlékérmét bocsát ki a Magyar Nemzeti Bank az Országos Vadásznap keretében, 2019. szeptember 7-én – írja a jegybank honlapján. Az emlékérmével egy új, a magyar pásztor- és vadászkutyafajtákat bemutató sorozatot indít a jegybank.

A Pogány Gábor Benő, Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész tervezte érme elején egy 2/3-os profilból ábrázolt vizslafej lesz látható, míg a hátoldalán egy vadászjelenet elevenedik meg. A színesfém emlékérme 75% réz, 4% nikkel és 21% cink ötvözetéből készült, súlya 16 gramm, átmérője 34 mm, széle recézett. Az emlékérmék ezúttal is korlátozott példányszámban jelennek meg: összesen 10 000 veret készül belőlük, fordított proof kivitelben, a pénzverő honlapján lehet majd megvenni. 

Az MNB részletes fajtatörténettel is szolgál a közleményben, ebből megtudhatjuk többek között, hogy a magyar vizsla ősi, önálló fajta nagyfokú vérszilárdsággal, melynek tenyésztése 1712-ben Trencsén megyében indult meg. 1930-ban írták le a fajtastandardot, amelyet 1935-ben a Nemzetközi Kinológiai Szövetség jóváhagyott, így a magyar vizsla felkerült a nemzetközileg is elismert nemzeti fajták hivatalos listájára. 

vizsla
Fotó: mnb.hu

A "magyar pásztor- és vadászkutyafajták" gyűjtőfogalom kilenc kutyafajtát foglal magába, eszerint a vizsláson felül még további 8 kutyás érmére számíthatunk. 

Az állami kutyás tartalom különben nagyon erős a héten, először a NAV indított facebookos sorozatot a szolgálati kutyáiról, utána a Nemzeti Kibervédelmi Intézet posztolta ki a kutyáját, a kutyás érmesorozat elindulását nyugodtan tekinthetjük a folyamat betetőzésének.