A szaúdi király nem azért csinált olajminisztert a fiából, hogy változtasson

2019.09.09. 14:17

Emelkedett a kőolaj világpiaci ára hétfőn, miután Szaúd-Arábia új energiaügyi minisztere megerősítette, hogy nem lesznek radikális változások az ország olajpolitikájában, írja az MTI.

Szalmán bin Abdel-Aziz szaúdi király vasárnap váltotta le Hálid al-Falih energiaügyi minisztert, és helyére egyik fiát, Abdelaziz bin Szalmán herceget nevezte ki. Abdelaziz herceg elismert szakember, évtizedeken át olajipari miniszterhelyettes volt, majd 2017 óta energiaügyi miniszterhelyettes. Az új miniszter hétfőn kijelentette, hogy az ország energiapolitikájának pillérei nem változnak, és a kitermelés napi 1,2 millió hordós korlátozásáról kötött globális megállapodás "mindenki akaratából" tovább fog élni.

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagállamai és szövetségeseik, élükön Oroszországgal január 1-jétől együttesen napi 1,2 millió hordóval fogják vissza a kitermelést az olajpiac stabilitásának, és így az árak alátámasztásának érdekében.

Az olajárakat támogatta, hogy az Egyesült Arab Emírségek energetikai minisztere vasárnap a Reuters hírügynökségnek adott nyilatkozatában arról beszélt, hogy az OPEC+ csoport elkötelezett az olajpiac egyensúlyának megteremtése mellett.

Hétfőn kora délután a globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék közül az északi-tengeri Brent a novemberi határidős jegyzésekben hordónként 0,42 százalékos pluszban, 61,80 dolláron, míg a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) októberi szállításra 0,55 százalékos nyereségben, 56,83 dolláron állt.

Mohamed bin Szalmán trónörökösnek régi terve, hogy átszervezi az ország gazdaságát, és megszünteti, vagy legalább is mérsékli Szaúd-Arábia olajexporttól való függőségét (jelenleg épp az okoz óriási gondot a szaúdi költségvetésnek, hogy a nyersolaj hordónkénti ára a kívánatos 80-85 dollár helyett jelenleg 60 körül mozog). Ennek – a trónörökös despotikus hajlama és politikai balfogásai miatt döcögősen haladó – tervnek a része, hogy a világ egyik legnagyobb üzleti manőverét végrehajtva tőzsdére akarják vinni az állami olajcéget.