Százmilliókból építették a semmit Simonka falujában

2019.09.09. 09:14

Pusztaottlaka egy 400 fős falu Békés megyében. Az különbözteti meg a sok másik hasonló apró településtől, hogy itt volt polgármester Simonka György, az 1,4 milliárd forintos csalás miatt megvádolt fideszes politikus, később a terület országgyűlési képviselője, és 2010 után bőségesen áramlottak a brüsszeli források a településre.

A 2007 és 2013 közötti uniós költségvetési ciklusban valamivel több mint 800 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a Békés megyei zsákfalu, átlagosan évente több mint 100 millió forint forrást nyertek el, ami egy főre vetítve körülbelül 300 ezer forint. A 2014–2020-as időszakban pedig már majdnem kétmilliárd forint jutott a településre. A 24.hu nézte meg, milyen fejlesztések valósultak meg ebből a pénzből.

  • Van egy fesztiválterület, ami le van zárva. Simonka György testvére, Simonka Zsófia 250 millió forintos pályázati forrást nyert el arra, hogy a park területén kerékpáros turistaközpontot alakítson ki. Ennek októberre kellett volna elkészülnie, de nyoma sincs. A 24.hu azt állítja, hogy miután az újságíróik meglátogatták a települést, a palyazat.gov.hu oldalon átírták a beruházás megvalósítási határidejét 2020. december 31-ére.
  • A kapun több tucat cég neve szerepel, köztük megszűnteké, és olyané is, ami miatt már nyomoznak. De ki van rá függesztve a Ganxsta Művészetéért Alapítványé is. A bírósági adatbázis alapján az alapítvány célja Ganxsta Zolee művészetének és személyiségének a fiatalságra és a hátrányos helyzetű, veszélyeztetett társadalmi rétegekre gyakorolt pozitív hatásának elősegítése. A 24.hu felidézte, hogy Simonka György és a rapper barátsága egy 2012-es pusztaottlakai rendezvényen is feltűnő volt, a rapper egyszerűen csak Siminek nevezte a fideszes politikust, és meg is puszilta a színpadon, és arról is beszélt, hogy egyik klipjét Pusztaottlakán forgatta. Az alapítvány azonban nem egy nagy pénznyelő, egyszer kaptak ugyan 2,3 millió forintot a központi költségvetésből, de a szervezet nem indult be, a bíróság idén februárban elrendelte a kényszer-végelszámolási eljárást.
  • A BMKP Békés Megyei Kitörési Pont Nonprofit Kft. 450 millió forintot nyert el ipari park fejlesztésére. A beruházással a múlt év végén végezni kellett volna, de ennek sincs nyoma. A cég tulajdonosa a pusztaottlakai önkormányzat mellett a Pusztaottlaka Fejlődéséért Alapítvány, amelynek elnöke Simonka Zsófia.
  • Épült 5 millió forintból egy 50 fős lelátó a focipályához, de ezt nem használják, a focikapukat tárolják a fedett lelátón.
  • 650 millióból készült vadaspark. Ennek már van nyoma, de az nem látszik rajta, hogy 650 milliót költöttek rá. Pulykák, kecskék, pónilovak, egy teve és két zebra található az apró kifutókon. Pusztaottlaka polgármestere szerint jövőre nyit meg teljes pompájában a park, az eredeti megnyitó időpontja azért csúszott el, mert „időközben átalakult építőipari piac problémákat okozott”.

A lap érdeklődött a hatóságoknál, hogy elégedettek-e a pályázatok eredményeivel, de a Pénzügyminisztérium csak annyit válaszolt, hogy az „érintett projektek részletes támogatási adatai megtalálhatóak a kormányzati pályázati portálon”.

A Simonka Györgyről szóló portrénkat itt olvashatja