17 budapesti járatot töröltek a British Airways gigasztrájkja miatt

2019.09.09. 09:43

Sztrájkolnak a British Airways pilótái, a légitársaság majdnem összes járatát törölni kellett, írja az Independent és a BBC. A szakszervezet hónapokon keresztül próbálta tárgyalással elérni a kívánt béremelést, de a légitársaság nem engedett a követeléseknek.

A sztrájk nagyjából 300 ezer utast érint, 1700 járatot töröltek. Köztük van 8 Londonból Budapestre induló, és 9 Budapestről Londonba induló repülőgép is, írja a Hvg.hu. A két napos munkabeszüntetés szerda reggel ér véget.

A British Airways 11,5 százalékos béremelést ajánlott a pilótáknak három éves idősávban, az emelés mértéke jelentősen meghaladja az infláció mértékét. A szakszervezet azonban úgy látja, a BA már nem a túlélésért küzd, ezért a dolgozóknak nagyobb részben kellene részesülniük a profitból. A szakszervezet szerint a cégvezetés költségcsökkentése rontja a légitársasággal szembeni bizalmat és a British Airways márkaértékét is.

A Brit Közforgalmú Pilóták Egyesülete (Balpa) által képviselt British Airways pilóták 93 százaléka szavazott a sztrájk megtartása mellett, ráadásul a részvétel is nagyon magas, 90 százalékos volt.  A sztrájkban 4 ezer pilóta vesz részt, és várhatóan napi 40 millió font bevételkiesést okoz majd a légitársaságnak.