Hella
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Túl sokat keresett, ezért lemondana a Nissan elnök-vezérigazgatója

2019.09.09. 16:02

Szabálytalan, túlzott mértékű javadalmazása miatt lemond posztjáról a Nissan Motor Co. elnök-vezérigazgatója Hiroto Saikawa, írja az MTI. Vállalati belső források tájékoztatása szerint Hiroto Saikawa vasárnap jelezte lemondási szándékát pontos határidő nélkül a Nissan vezetőségének, miután a napokban kiderült, hogy szabálytalan módon, a cég részvényének árfolyamához kötött javadalmazása folytán, túlzottan magas jövedelemhez jutott.

Sajtóhírek szerint a cég vezetése nem ért egyet az elnök-vezérigazgató távozásával.

Hiroto Saikawa ezért mindaddig a posztján marad amíg kiválasztott utódja meg nem kapja a részvényesek közgyűlésének jóváhagyását.

"Mindent megteszek amit (a vezetői poszton) még meg kell tennem, és gondoskodom a mihamarabbi utódlásról" – jelentette ki Hiroto Saikawa hétfőn tartott sajtótájékoztatóján. Javadalmazásáról szólva úgy fogalmazott, hogy "az nem olyan volt, mint amilyennek lennie kellett volna", azonban cáfolta, hogy tudomása lett volna a szabálytalanságról. A jogtalanul felvett összeget visszafizeti az autógyárnak. Értesülések szerint a Nissan igazgatótanácsa hétfőn ül össze a túlfizetést eredményező pénzügyi szabálytalanság megvitatására, és egy esetleges fegyelmi eljárás lefolytatására.

Hiroto Saikawa 2017 áprilisa óta tölti be a Nissan vezérigazgatói posztját és Carlos Ghosn korábbi cégelnököt 2018 novemberi letartóztatása után váltotta fele posztján. Carlos Ghosnt pénzügyi szabálytalanságok és a Nissan pénzügyi felügyeletnek benyújtott jelentéseiben a ténylegesnél alacsonyabbnak feltüntetett jövedelme miatt tartóztatták le.