Újabb történelmi mélyponton a forint, 332 forint felett az euró

2019.09.11. 12:07

Kedden feltűnően alulteljesítő volt a forint, amiben a tovább csökkenő inflációnak lehetett elsősorban hatása, késő délutánra történelmi mélypontra gyengült a magyar deviza. Utána megpróbálta összeszedni magát, de nem sikerült talpra állni, szerdán a kedd esti teljesítményét is alulmúlta.

Délelőttre ismét gyengülésnek indult az árfolyam, fél 11 után 332,15-nél járt az euróval szemben, ami 0,1 százalékkal magasabb a kedd esti jegyzésnél. Ezzel megint alulteljesítő a magyar deviza, a régiós versenytársak egyelőre stagnálnak, írja a Portfolio .

A következő időszakban az EKB csütörtöki döntése hozhat felfordulást a devizapiacon, a befektetők szerint lazítás, például kamatcsökkentés vagy újabb eszközvásárlási program indulhat. Elemzők szerint egyébként nem kizárt, hogy a forint a 335-ös szintet is eléri az euróval szemben. 

A forint árfolyama egész magas szinteken ver hullámokat mostanság, a napokban Varga Mihály pénzügyminiszter és Matolcsy György jegybankelnök is nyilvánosan összekülönböztek, többek között emiatt: Varga Mihály a stabil árfolyam fontosságáról beszélt a Közgazdász-vándorgyűlésen, és ezzel Matolcsy szerint jegybanki területre tévedt.

A pénzügyminiszter egyébként nyár elején még azt mondta, lakossági szempontból nem akkora gond a gyenge forint, hiszen „annyi szép és érdekes látnivaló van Magyarországon”.  • Hírek
  • Babaváró hitel