Nyár közepén is pörögtek az építkezések

2019.09.13. 09:44

Júliusban az építőipari termelés 32,9 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit - írja a a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján az MTI. Az épületek építése 32,2 százalékkal, az egyéb építményeké 34,1 százalékkal nőtt. Az előző hónaphoz viszonyítva az építőipar szezonálisan és munkanaphatással kiigazított termelése 9,6 százalékkal emelkedett.

Az épületeknél a lakó, a kulturális és az  ipari épületek építése, az egyéb építményeknél út-, vasút- és közműépítések eredményezték a növekedést. Az év első hét hónapjában az építőipari termelés 34,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A megkötött szerződések állománya viszont 25,5 százalékkal csökkent, elsősorban az "egyéb építményekre" kötött szerzősédek 40,5 százalékos éves visszaesése miatt. Ebbe a kategóriába tartoznak tipikusan az uniós fejlesztési pénzekből finanszírozott beruházások. Az épületek építésére visont 12,5 százalékkal több szerződést kötöttek idén nyáron, mint tavaly. Ezt a keresletet valószínűleg hajtják a kormány családpolitikai intézkedései, a csok, a babaváró támogatás és hasonlók, amelyekre, mint Gulyás Gergely a kormányinfón ismertette, már 31 ezren jelentkeztek.