Gyöngyi
6 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Újra jönnek az uniós források, de ez nem volt ingyen a kormánynak

2019.09.13. 13:05

Az elmúlt héten elképesztő nagy összegben, 500 milliárd forint értékben utalt uniós támogatásokat a magyar államnak az Európai Bizottság. Ez nemcsak azért érdekes, mert ekkora összegben ritkán folyosítanak egyszerre EU-s pénzeket, hanem azért is, mert a Portfolio.hu cikke szerint azt jelzi, hogy a magyar kormány rendezte az uniós pályázatokkal kapcsolatos vitáit a Bizottsággal. Mindez nem volt ingyen, sok tízmilliárdos büntetéseket vállalt be ezért a kormány, de még így is olcsóbban megúszta, mint arra számítani lehetett. A pontos összeget nem lehet tudni, de a portál információi szerint 

50 és 300 milliárd forint közötti büntetést vállalt be a kormány,

vagyis ennyi, eredetileg uniós pénzből finanszírozni tervezett pályázat számláit nem adták le Brüsszelnek, így ezeket a magyar állam a magyar adófizetők pénzéből finanszírozta. Korábban az a hír keringett, hogy akár 500 milliárd forintról is le kell mondania a magyar kormánynak. Az elmúlt hetekben több elszámolási vitát is sikerült így csendben rendezni cserébe azért, hogy újra utaljon pénzt az EU:

  • Augusztus végén lezárult a magyar audithatósági rendszer ellenőrzése, amely azt vizsgálta, hogy vannak-e rendszerszintű problémák az uniós pénzek elosztását ellenőrző magyar intézményekkel. Ha a vizsgálat azt állapította volna meg, hogy ezzel baj van, akkor a magyar kormány valószínűleg semmilyen uniós számlát nem tudott volna Brüsszelbe küldeni. 
  • Szintén nyár végén lezárult a vízügyi keretközbeszerzésekről szóló, évek óta húzódó vita, amely arról szólt, hogy gyanúsan zártak ki óriási, 70 milliárdos vízügyi pályázatokból egyes szereplőket. Ebben a projektben 25 százalékos büntetést vállalt be a kormány, ami 52 milliárd forintot jelent, vagyis ennyi pénzt végül nem fizetett ki utólag az EU a projektre. 
  • Számos más ügyben is vita volt, ezekre a Portfolio információi szerint egyfajta átalánykorrekcióként 10 százalékos büntetést vállalt a kormány, vagyis több tízmillió forintról mondott le. 

A nemrég a magyar államnak küldött pénz olyan projektekre jött, amelyeket már saját pénzből kifizetett saját forrásból, vagyis már megvalósult projektek utófinanszírozásáról van szó. Érdekesség viszont, 

a rekordgyenge forint miatt most jól jár az állam,

hiszen az euróban utalt támogatás most többet ér forintban, mint ért volna, ha nincs vita, és már korábban utalja a pénzt a Bizottság. 

15%
3990 Ft
3392 Ft
15%
4290 Ft
3647 Ft