Orbán
8 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

46 ezer alkalmazott sztrájkol a General Motors munkavállalói Amerikában

2019.09.16. 10:04 Módosítva: 2019.09.16. 12:10

Az autóipari dolgozók szakszervezetének felhívására sztrájkba léptek a General Motors munkavállalói az Egyesült Államokban vasárnap éjféltől bérköveteléseik nyomatékosítására, írja az MTI. A bértárgyalások vasárnap holtpontra jutottak, és ezt követően hirdetett országos munkabeszüntetést a szakszervezet a legnagyobb amerikai autógyártónál.

A CNN értesülései szerint 46 ezer alkalmazott lépett sztrájkba a cég 31 gyárában és 21 egyéb létesítményében. 

Tizenkét év óta először sztrájkolnak a General Motors (GM) munkásai.

Legutóbb 2007-ben tartottak kétnapos munkabeszüntetést a bértárgyalások alatt, ami 300 millió dollárjába került az autógyártónak. Az ellátási lánc összehangoltsága miatt a sztrájk nagyon gyorsan azt eredményezheti, hogy a General Motors gyárai nemcsak az Egyesült Államokban, hanem Kanadában és Mexikóban is leállnak.

Egy elhúzódó munkabeszüntetés azonban nem érdeke az órabérért dolgozó alkalmazottaknak sem, mivel a szakszervezet sztrájkalapja elég szűkös, heti 250 dollárt tud biztosítani tagjainak.

A GM több mint hétmilliárd dollár értékű új befektetéseket, 5400 munkahely megteremtését, a bérek és juttatások emelését, valamint 8 ezer dollár szerződés aláírási bónuszt ajánlott fel. Az UAW úgy véli, hogy a munkavállalók nagyobb béremelést érdemelnek az utóbbi években elért rekordnyereségek után. A szakszervezet emellett el akarja érni, hogy a General Motors ne zárja be az ohiói és michigani autóösszeszerelő üzemeit.

Az UAW és a General Motors menedzsmentje hétfő délelőtt tíz órakor ül ismét tárgyalóasztalhoz.

Az amerikai autóipar nincs könnyű helyzetben: az eladások növekedési üteme lassul, miközben emelkednek a költségek az elektromos autók fejlesztése és bevezetése, illetve a szigorúbb környezetvédelmi normák miatt. A detroiti székhelyű General Motors a világ 37 országában 173 ezer embert foglalkoztat, ezen belül az Egyesült Államokban mintegy 48 ezer munkása van.