Vendel
4 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Magyar alelnöke lesz az IIB orosz hátterű fejlesztési banknak

2019.09.19. 17:42 Módosítva: 2019.09.19. 18:22
Laszlóczki Imre, az új alelnök nem banki háttérrel érkezik. A Moszkvában végzett diplomata korábban arab és exszovjet állomáshelyeken szolgált, előbb Kazahsztánban, majd Azerbajdzsánban volt nagykövet.

Új magyar alelnöke lesz az elmúlt hónapokban éles sajtóvisszhangot kiváltó Nemzetközi Beruházási Banknak (IIB).

Az orosz kötődésű, de több részben uniós kelet-közép-európai állam által tulajdonolt fejlesztési bank hamarosan hivatalosan is bejelentheti, hogy Laszlóczki Imre lesz az alelnöke. Az új vezető eddig pénzügyi kvalitásairól nem volt ismert, szakmai pályáján elsősorban külügyi feladatai voltak, korábban Kazahsztánban és Azerbajdzsánban volt magyar nagykövet.

Az 58 éves új alelnök 1987-ben, a Moszkvai Nemzetközi Kapcsolatok Egyetem diplomáciai karán, arab–angol szakon szerzett diplomát. Beszél oroszul, angolul, arabul, olaszul és portugál nyelven.

A legújabb Orbán-kormányok idején kiemelten fontos állomáshelyeken, Kazahsztánban és Azerbajdzsánban volt nagykövet. Előbb 2010 és 2015 között Nur-Szultánban (akkor még Asztana), vagyis Kazahsztánban vezette a magyar külképviseletet, ebben az időben ő felelt Kirgizisztánért és Tádzsikisztánért is.

2015 után pedig Bakuban, vagyis Azerbajdzsánban volt nagykövet. Az IIB igazgatóságának elnöke továbbra is az orosz Nyikolaj Koszov marad.