Kormányközeli bankárhoz kerülnek a Posta befektetői, és az ő 226 milliárd forintjuk

2019.09.24. 15:16

A Magyar Posta Befektetési Zrt. legalább 45 ezer ügyfelének mintegy 226 milliárd forintos vagyonát irányítják át október 21-én a kormányközeli magántulajdonban lévő MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bankhoz, írja a Napi.hu a Posta közleménye alapján. Csak az nem kerül át, aki október 14-ig kitölti az elutasító nyilatkozatot.

Az MPB Zrt. 2012. szeptemberében a Magyar Posta Zrt. 100 százalékos leányvállalataként alakult meg, tehát állami társaság volt, így kezdett el ügyfeleket gyűjteni, ezen keresztül ment a postai ügyfelek teljes értékpapír forgalma. Később a kormányközeli Vida József által vezetett magáncég átvette az MPB cég 50 százalékát, október végén pedig átkerülnek a másik 51 százalék is az Magyar Takarékszövetkezeti Bankhoz. A lap megjegyzi, hogy ez szembemegy azzal a nemzetközi trenddel, miszerint a postahivatalok a hagyományos levélforgalom háttérbe szorulásával mindenhol a pénzügyi szolgáltatások felé mozdul el.

A takarékzabáló kisgömböc

Az állomány-átruházást a Magyar Nemzeti Bank (MNB) is engedélyezte. A Napi.hu úgy értesült, hogy mindez azt is jelenti, hogy az MPB gyakorlatilag megszűnik, és beolvad a takarékszövetkezeti bankba. A cég egyébként nem nyereséges, a tavalyi évet 103 millió forintos veszteséggel zárta.

Az MTB Zrt. a takarékintegrációnak nevezett folyamat eredményeként lett nagy bank, miután magába olvasztotta a régen még 120 intézményből és közel 100 ezer kistulajdonosból álló pénzügyi szektort. "Hat év kellett egy szektor, a szövetkezeti gondolat teljes felszámolásához. A tagok hiába járnak rosszul mindegyik választási lehetőséggel, belefáradtak az egészbe, erősebb visszhang nem várható" – írtuk a folyamatról szóló részletes cikkünkben.

A 24.hu nemrég azt is bemutatta, hogy Vida József és közvetlen társa, Gál Miklós szabálytalanul szerzett együttesen többségi tulajdont az átalakuló takarékrendszer egyik cégében, a Takarék Jelzálogbankban.